«Dalí: Eureka»Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque Torroella de Montgrí

És el títol de l´exposició del Museu d´Art Modern de Ceret que aquest estiu es pot visitar fins a l´1 d´octubre. En ella es mostra a través de l´obra de Dalí i altres documents i objectes l´interès que tenia el pintor per la ciència del seu moment. Tal com ja poguérem veure al documental Dimensión Dalí ( 2004), ara comprovem de nou com va saber interpretar la ciència a través de l´art amb una gran intuïció. Matèries tals com la psicoanàlisi, la relativitat, la física nuclear, la biologia, la matemàtica o la mecànica quàntica saben ser enteses per ell i aplicades al seu art. A més a més, a Ceret i pobles del voltant, es poden veure exposicions relacionades amb Dalí des de la interpretació de diferents artistes.

Pacte d´Estat sobre les pensionsLluÍs Esquena Romaguera Torroella de Montgrí

Cal lamentar que la Comissió parlamentària del Pacte de Toledo no hagi avançat en propostes significatives que siguin capaces de tapar el forat de la Seguretat Social i garantir la sostenibilitat del nostre sistema de pensions. Els efectes de la recuperació econòmica encara no són capaços de solucionar els problemes que en aquest àmbit va crear la crisi. Cal que l´oposició es deixi de propostes demagògiques i es posi a treballar amb el Govern en un Pacte d´Estat sobre les pensions que no amagui les incerteses i estableixi uns fonaments nous. Desgraciadament el rumb de la legislatura no permet ser optimistes sobre la forma en què s´afronti aquesta veritable urgència. De moment haurem d´esperar que «ses senyories» acabin les seves vacances.

IndesitjablesMateu Frigoler Teixidor Canet d´Adri

Sra. Alcaldessa de Girona: Vaig escoltar per ràdio com vostè maltractava els guies turístics de Girona amb el nom d´«indesitjables». Sra. Madrenas, on va aprendre educació vostè? Ja sap que aquest col·lectiu de persones, la majoria joves, coneixen més bé la història de Girona que vostè? Que parlen més idiomes i tenen molta més cultura que vostè? Que tots ells, que es «pategen» la ciutat faci fred o calor, cobren una dècima part del que cobra vostè? No tothom serveix per a alcalde d´una ciutat, i a vostè li va tocar el càrrec com si fos en una tómbola. Seria molt bo que demanés al Quim Nadal, excel·lent professor i el millor alcalde de la història de la ciutat, unes classes d´urbanitat i de l´ofici de batlle.

També li haig de dir, i ho diu tothom, que Girona no havia estat mai tan bruta i descuidada com ara. Seria també molt bo que de tant en tant es «pategés» com feia el Quim els carrers de la ciutat i podria comprovar centenars de panots arrencats a les voreres que són un autèntic perill per als vianants. La llera de l´Onyar també és depriment, li aconsello un petit viatge fins a la ciutat més pobra de França, Perpi­nyà. Veurà el tractament que s´ha fet al riuet que com Girona atravessa la ciutat, és un autèntic jardí. També podrà comprovar com tot el transport municipal és elèctric. La setmana de les flors, asseguts a la terrassa del bar L´Arc, a la plaça de la Catedral, vàrem demanar al conductor del trenet, que feia ja deu minuts que estava parat i amb el motor engegat, si el podia parar ja que ens venia el fum del gasoil a la nostra taula, ens va dir que no tenia cap intenció d´aturar-lo i que demanéssim a l´alcaldessa que li posés un motor elèctric, va romandre allà un quart d´hora més. Un petit exemple de la seva Girona, que diuen enamora, i no li vull parlar de l´actuació d´alguns dels seus policies municipals perquè m´allargaria molt.

Senyora Madrenas, espero que públicament demani perdó al col·lectiu de guies locals i estrangers de la seva intolerable classificació, en cas contrari la indesitjable seria vostè.