Una nora de Donald Trump ha estrenat un canal a Facebook que té com a eslògan «Les notícies reals». Darrere de les càmeres de «Trump TV» podria estar-hi la mateixa Lara Trump que un lacai xavista de Nicolás Maduro explicant als internautes una actualitat ad hoc o a la carta. La mateixa nora del gran cap blanc de Washington ha explicat amb aquestes paraules la seva necessitat imperiosa d´informar: «Aposto que no s´han assabentat de tot el que ha aconseguit el president aquesta setmana, perquè hi ha massa notícies falses allà a fora». Ella les combat amb les seves «notícies reals».

El «nou periodisme» d´aquest segle és per tirar pestes. Però ningú es recorda de la part positiva. Per exemple, de com han millorat les redaccions sense tabac. Robert Maxwell, un dels magnats llegendaris de la premsa mundial, ja havia emprès, molts anys abans que fumar estigués proscrit, una croada contra els cigar­rets, que havia prohibit en certes àrees de treball de les seves oficines.

Un cop, mentre passejava per elles va enxampar un paio fumant i li va recordar el càstig per incomplir les normes. Li va preguntar quant guanyava. L´home, encongit, li va respondre que 75 lliures a la setmana. Maxwell en va extreure de la seva cartera 300 i li va dir: «Aquí té la paga d´un mes. Està acomiadat». El fumador va agafar els diners i va sortir pitant. A Maxwell li van explicar després que aquell home no era un empleat seu sinó un transportista que estava esperant un rebut i va tenir la bona sort de trobar-se amb el cap.

Ara, el periodisme de veritat fuma en pipa.