No us espanteu! No es tracta d´emportar-vos la feina amb les seves preocupacions al merescut lleure, sinó de proposar-vos desenvolupar musculatura emocional i intel·lectual de la mateixa manera que procurem per la nostra bona forma física, ja sigui nedant, fent caminades, corrent o fent qualsevol tipus d´esport.

Modestament, m´uneixo a la proposta «L´estiu no és per desconnectar», feta per aquest mateix Diari de Girona a la secció de Cultura (06/08/2017), on recomanava llegir llibres de pensament per saber cap on s´encaminen les tendències socials que afectaran irremissiblement la nostra escala de valors, intentaré, però, centrant-me en reflexions per a les persones que, a la feina, tenen funcions de comandament.

On poden centrar la productivitat en temps de vacances? La resposta és senzilla: en el propi creixement personal. Tot comandament necessita avui grans dots d´intel·ligència emocional per tirar endavant la seva escomesa, que no és altra que la cura i guiatge dels seus col·laboradors. Què es pot fer, durant les vacances, per enfortir aquesta habilitat?

Conrear l´empatia amb les persones de l´entorn, ampliant els contactes tant amb familiars i amics (vells i nous), com amb tot el personal que no fa vacances perquè la seva missió està en l´àmbit dels serveis que fruïm. Interessar-se per a totes i cadascuna d´elles i si cal, també, desenvolupar l´assertivitat amb cortesia. Si s´entén que empatia i assertivitat són dues habilitats imprescindibles per al bon comandament, per què no aprofitar les vacances per enfortir-les?

El líder del segle XXI és aquell que sap orientar-se. Que sap cap on bufen els vents econòmics i socials que marquen tendència. Allunyats de les pressions i de l´estrès diari, ben relaxats, gaudint de la pau que proporcionen unes bones vacances, alliberats de les urgències, és temps per reflexionar sobre qui som com a empresa i què és el que la gent que ens envoltat i la mateixa societat espera de l´empresa

Hi ha una realitat irrebatible. Una empresa sense innovació no progressa, com tampoc progressa sense el compromís dels seus col·laboradors. D´acord, no? Ara ve la pregunta, al meu entendre també irrebatible. Pot una persona ser creativa i compromesa amb el que fa si no troba sentit a la seva feina i no s´hi sent feliç?

Una dada per reflexionar. Segons Alta Gestión, el 45% dels treballadors d´Espanya no estan satisfets amb la seva situació laboral. Això podria explicar per què 8 de cada 10 treballadors deixaria la feina si els toqués la loteria. Com situaria els seus col·laboradors, en la franja del 45% o del 55% quant a satisfacció laboral?

«Quan perdem el sentit de la nostra vida laboral, perdem la vida a la feina», sentencia el Dr. Alex Pattakos, deixeble que aporta al món laboral els principis de la «logoteràpia», creada pel psiquiatra Victor Frankl, autor de L´home a la cerca de sentit, que desvetlla els sentits i la raó per trobar o retrobar la pròpia felicitat.

En definitiva, tot ésser humà es mou i treballa per ser feliç. Per això, els economistes s´uneixen al món de la psicologia i postulen «L´economia de la felicitat».

Una bona mostra d´aquesta inquietud ens la reflecteix el darrer número de l´Informe Mensual de La Caixa (n. 414, de ­juliol i agost). Llegir-lo és saber cap on bufa el vent del complex món de l´economia.

La felicitat a la feina és un estat de benestar físic i emocional en el qual les emocions positives individuals es veuen reforçades per les relacions positives que s´estableixen al lloc de treball en un context ple de sentit, on es reconeixen els reptes assolits i es desenvolupen les potencialitats de les persones.

Podem enquadrar la necessitat de treballar la dimensió de la felicitat a la feina en el marc ampli que va traçar l´any 1948 l´Organització Mundial de la Salut en definir salut com a «estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l´absència d´afeccions o de malalties».

Felicitat a la feina, paradigma i repte irreemplaçable per a l´èxit empresarial!