Fins a 83 vins de la Denominació d'Origen Empordà han rebut qualificacions d'«excel·lent» en la Guía Peñín , una de les publicacions especialitzades en aquest camp més prestigioses de l'Estat espanyol. I un vi de la zona, Aires de Garbet 2015, de Perelada, entra dins de la categoria d'«excepcional», un fet que fins ara només s'havia produït una vegada. Aquest reconeixement dels tastadors de Peñín als vins empordanesos s'afegeix al resultat històric que la DO va aconseguir en l'última edició dels premis Vinari, en els quals es van endur la màxima distinció, el Vinari d'Or, en tres de les set categories de vins. I també als guardons que obtenen en diferents certàmens nacionals i internacionals, i a la seva creixent presència en restaurants i botigues especialitzades.

Ja fa anys que la DO Empordà i els cellers que en formen part van fer una aposta decidida per la qualitat i també per la promoció i la difusió del seus productes i les seves activitats. Igualment, en la mesura de les seves possibilitats, van adaptar les seves instal·lacions per impulsar-hi iniciatives relacionades amb l'enoturisme, que d'una banda beneficia el sector vitivinícola, i de l'altra el sector turístic en general, perquè afavoreix la desestacionalització. I els resultats d'aquesta manera de fer es van notant any rere any. Ha augmentat la qualitat dels vins, cada cop es promouen més iniciatives relacionades amb l'enoturisme, i cada vegada n'hi ha de més interessants, i els vins de l'Empordà van ampliant el seu àmbit de difusió, encara molt centrat, això sí, a les comarques gironines. Queda, per tant, camp per córrer en tots aquests àmbits.

Sempre tenint present, és clar, que el més important en qualsevol cas ha de ser treballar per la màxima qualitat del vi, i això passa per fer una bona feina al camp i al celler. És gràcies a aquesta combinació que s'aconsegueixen vins que reben elogis dels crítics, premis en les competicions, i elevades puntuacions en les publicacions especialitzades. En aquest sentit, val la pena aturar-se en les característiques generals dels vins empordanesos, segons els autors de la Guía Peñín : els blancs són, al seu parer, «frescos, fàcils de beure i saborosos»; dels negres en destaquen que s'ha passat d'elaborar vins novells a «bolcar-se en la creació de vins de criança, amb molt d'equilibri entre fruita i fusta i saborosos matisos balsàmics»; dels dolços en remarquen «la dolçor i pastositat en boca», i dels rosats en valoren que són «frescos, fruitals i de bona acidesa».