Uns dos milions d'espanyols tenen algun tipus d'al·lèrgia als aliments. La Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica alerta que, el 2025, aquest problema afectarà la meitat dels ciutadans. Al voltant del 8% dels menors i entre el 2% i el 3% dels adults pateixen com a mínim una classe d'al·lèrgia. L'Acadèmia Europea d'Al·lergologia i Immunologia Clínica tem que el 45% dels pacients ignori què li passa realment perquè encara no té un diagnòstic. El gluten és perjudicial per a un 1% dels 46.377.000 habitants que té l'Estat. No obstant això, aproximadament el 80% encara no ha estat diagnosticat. La Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya representa unes 21.000 famílies. El consum de productes lliures de gluten ha crescut un 500% en menys d'una dècada. Espanya és el tercer productor mundial, per darrere del Brasil i els Estats Units. Només a la península Ibèrica, el menjar per a celíacs suposa un mercat de 80 milions d'euros. Segons l'Associació d'Intolerants a la Lactosa d'Espanya, menys del 10% de la població del nord d'Europa ho és. A l'altre extrem se situen els asiàtics, àrabs, africans, afroamericans i indis americans: el 70% d'ells experimenten una «alta prevalença». Entre el 10% i el 50% dels centreeuropeus i mediterranis poden presentar aquest problema.