Divendres passat (per fi) s’ha pogut donar el tret de sortida a una nova «edició» de la Ruta de les Tapes de Roses. Ni els restauradors, ni l’Ajuntament rosinc són els «inventors» d’aquesta «eina» de promoció gastro-econòmica, que s’inspira en antics costums socials andalusos i/o bascos, però no hi ha dubte que entre tots els implicats han aconseguit que sigui una de les més exitoses, animades i esperades d’arreu. Gaudeix del suport quasi unànime de pràcticament tot el poble. A la llum de l’èxit, els «operadors» (hostalers i municipals), no estalvien esforços per mantenir uns nivells de qualitat, originalitat i d’organització més que notables. Els vilatans (i cada cop també més visitants) ho agraeixen, assistint «en massa» als 60 establiments que durant 10 dies i en uns horaris impossibles de coordinar amb cap agenda individual, ofereixen un amuse-gueule i una beguda per només 3 euros.

Com quasi sempre, però, hi ha alguns «aprofitats» que giren i tergiversen la proposta fins a maximitzar encara més el seu benefici individual, sense importar-los que sigui a preu de trencar el marc que s’han donat entre tots. Són els mateixos que abusen de qualsevol altra circumstància dels seus negocis, com ara de l’espai públic del qual s’apropien sense importar-los el lloc de pas que deixen als vianants, els que envaeixen els carrers amb els seus aparadors i rètols, sense importar-los que la gent gairebé s’entrebanca, etc. A més hi trobem els típics espavilats que intenten fer el seu «agost», tot oferint als «ruters» una tapa de cost mínim i una cervesa de «litrona» o un vinet d’ínfima qualitat, que a vegades ni tant sols compleix la condició d’ésser de la D.O. Empordà, etc. Els més agosarats, però, són els que ni tan sols s’han volgut inscriure com a «participants» en la «Ruta» per poder fer el que els «roti». Pengen un pòster «oficial» a les seves portes per despistar el «personal», inventen una «tapa sense ruta» i després fan el que volen. És l’«Off-Ruta» de les tapes. Però ull –igual que a l’«Off-Broadway», de vegades poden sorgir propostes interessants!

Sigui com fos, cal reconèixer que la Ruta de les Tapes de Roses és un èxit rotund. Ni tant sols l’ha afectat que s’hagi traslladat de la primavera a finals d’estiu, tot i les queixes de molts restauradors que s’estimen més que aquest tour de force s’organitzi al principi de la temporada que no pas al final, quan quasi ja no els queden forces ni personal per afrontar a centenars de clients que venen a gaudir d’un «pinxo» i un gotet de vi per passar només uns minutets a casa seva, tot i que després han de netejar (i desinfectar) la taula igual. La gran novetat d’aquest any és que hi haurà dos guanyadors: un que ho serà per votació «popular» (és a dir, aquell establiment capaç de mobilitzar a més votants) i un altre que ho serà perquè un jurat «anònim» l’haurà elegit en base a criteris gastronòmics. Roses –el «Hollywood» de les Tapes!