Diari de Girona

Diari de Girona

Oriol Puig Tomàs

Abusos sexuals i pactes judicials

Val més un mal pacte que un bon plet. És una frase feta que molt sovint es porta a la pràctica en la justícia penal. Cada vegada veiem més pactes entre defensa i fiscalia per evitar un judici. Tot i que són molt freqüents en delictes menors, cada vegada en veiem més en casos de més gravetat.

Aquesta setmana són molts els que s’han posat les mans al cap per dues resolucions judicials relatives a casos d’abusos sexuals en les quals els agressors evitaran la presó a canvi d’una indemnització i un curs d’educació sexual.

Em compto entre el que pensen que la pena és desproporcionadament escassa en relació als fets dels quals estaven acusats. No obstant això, respecto profundament la voluntat de les víctimes, que han decidit lliurament segellar un pacte que els evita reviure l’agressió en un judici mediàtic amb una gran exposició pública, amb les conseqüències psicològiques que s’en deriven.

Molt diferent és el cas viscut fa pocs mesos a Girona, on l’abusador confès d’una menor va pactar una pena misèrrima amb la fiscalia, que en aquest cas s’erigia en defensora de la víctima. El pacte es va fer d’esquena a la nena i la seva família, que havia renunciat a ser acusació confiant el ministeri públic.

Compartir l'article

stats