La figura del president de la comunitat

Es tracta d’un càrrec obligatori que ha de ser escollit per els propietaris i propietàries

Un grup de veïns reunits en un habitatge.  istock.

Un grup de veïns reunits en un habitatge. istock. / DAVID Céspedes/AMIC. girona

DdG

Tota comunitat de veïns ha de tenir entre els seus propietaris la figura del President de la Comunitat. Es tracta d’una figura jurídica que ha de ser escollida entre els propietaris i propietàries que en formen part i pot ser nomenat per acord de la majoria de propietaris de cada comunitat, d'entre els candidats que es puguin presentar al càrrec. En cas que no hi hagi voluntaris per desenvolupar aquest càrrec, es farà per torn rotatori o per sorteig entre aquells propietaris que no hagin exercit el càrrec. El càrrec de President té una durada anual i pot ser reelegible d'any en any. 

Un altre càrrec obligatori que ha de tenir tota Comunitat, és el Secretari-Administrador. En cas que sigui un Administrador, aquest tindrà la condició de professional, que ha de complir amb les condicions legalment exigibles (Col·legi d'Administradors de Finques de Girona). El President de la Comunitat de Propietaris, ha de vetllar pel bon funcionament de la Comunitat i per el compliment dels deures del Secretari-Administrador.

El Secretari-Administrador és l'encarregat de gestionar tots els assumptes ordinaris de la Comunitat, tant a nivell de gestió de conservació i reparació necessària dels béns, com a nivell econòmic-comptable. Per aquest motiu, és molt important contractar un Administrador o Administradora de Finques col·legiada que disposarà de la preparació, formació i garantia professional necessària.

En el cas que un propietari no vulgui exercir el càrrec de President, només ho podrà fer al·legant motius justificats i que la junta de propietaris ho accepti. Es tracta, el càrrec de President, d’una figura obligatòria en tota Comunitat.