Un nou fàrmac, en el desenvolupament del qual ha participat l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, disminueix en un 81% el risc de progressió de càncer de pròstata metastàtic i endarrerir l'inici de la quimioteràpia fins a més de dos anys.

Un estudi internacional de fase III, realitzat sobre 1.717 pacients amb càncer de pròstata metastàtic, demostra que l'ús del fàrmac 'enzalutamide' abans de la quimioteràpia disminueix el risc de mort per la malaltia i permet endarrerir la seva progressió, segons ha informat el centre sanitari català.

Segons l'estudi, el resultat del qual publica avui la revista "The New England Journal of Medicine", en els pacients amb càncer de pròstata metastàtic (resistent a la castració) el tumor ja no respon als tractaments hormonals que busquen disminuir les hormones masculines (andrògens) de les que s'alimenten les cèl·lules cancerígenes per créixer.

Aquest estudi ha demostrat que l'administració d''enzalutamide' abans de la quimioteràpia en pacients metastàtics que no presentaven pràcticament símptomes, bloqueja aquestes hormones i permet endarrerir l'inici de la quimioteràpia fins a 28 mesos.

L'assaig, en el que han participat l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), ha demostrat que els pacients que van rebre 'enzalutamide' van aconseguir reduir la progressió del càncer en un 81 % en comparació dels malalts que van rebre placebo.

Segons l'Hospital del Vall d'Hebron, es tracta d'un tractament amb menys toxicitat que pràcticament no comporta efectes adversos, llevat de fatiga i hipertensió.

Fins ara, els pacients amb càncer de pròstata metastàtic que no responien al tractament hormonal, no disposaven d'alternatives a la quimioteràpia, però els resultats de l'estudi avalen que amb aquest nou tractament, els pacients que no tinguin molts símptomes, poden endarrerir l'inici de la quimioteràpia fins a 28 mesos amb una millor qualitat de vida.

El doctor Joan Carles, cap de la Unitat de Genitourinari de l'Hospital Vall d'Hebron i del VHIO, ha explicat que "el tractament amb enzalutamide és fàcil d'administrar, té poca toxicitat i millora la supervivència i la qualitat de vida dels pacients amb càncer de pròstata metastàtic".

"Aquest és el segon fàrmac que demostra que podem controlar la malaltia, endarrerint la seva progressió", ha precisat l'especialista.

"Gràcies als estudis que s'estan fent els últims anys en aquesta línia, la supervivència d'aquests pacients s'ha doblat fins als 35-40 mesos", ha afegit.

El càncer de pròstata és el tumor més rellevant i el que té més incidència en l'home, ja que afecta a 57 de cada 100.000 homes, el que significa que cada any es diagnostiquen 25.000 nous casos a Espanya.

El tractament habitual en aquest tipus de càncer consisteix a cirurgia i radioteràpia associada o no a la hormonoteràpia (tractament hormonal).

Segons els metges, entre un 20 i un 30 % dels pacients amb càncer de pròstata recauran i acabaran fent metàstasi.

En aquesta situació i des de fa més de 60 anys, el tractament amb hormones ha demostrat que és el més eficaç, però després d'un període prolongat amb aquest tractament aquests malalts es fan resistents a la teràpia hormonal.

Aquest grup de malalts, als quals els especialistes anomenen 'resistents a la castració', tenien una supervivència de 12 mesos abans de 2004, però actualment, gràcies al desenvolupament de nous fàrmacs més efectius, es troba en 3-4 anys.

En el Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron cada any es diagnostiquen 200 nous casos de càncer de pròstata, 60 dels quals són resistents a la castració.

Aquests pacients, ha recordat l'hospital, compten amb el suport i seguiment d'un equip multidisciplinari format per professionals d'Urologia, Oncologia Radioterapica i Oncologia Mèdica.