Practicar sexe amb regularitat augmenta la productivitat laboral. Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat un estudi elaborat per l'Escola de Negocis la Universitat d'Oregon (EUA) i que acaba de publicar-se al Journal of Management. No només això. Els empleats que porten una "vida sexual saludable" també estan més satisfets amb la feina i es mostren més compromesos a l'oficina. Això sí, l'estudi es va centrar només en analitzar el comportament d'empleats casats.

Keith Leavitt, professor associat a l'Escola de Negocis de la Universitat d'Oregon i expert en vida sexual i gestió, indica que "aquells empleats que prioritzaven el sexe a la llar sense saber-ho resultaven més avantatjats l'endemà a l'oficina, on eren més propensos a submergir-se en les seves tasques i gaudir de la vida laboral ". Leavitt afegeix: "Mantenir una relació laboral saludable que inclogui una vida sexual saludable ajudarà els empleats a romandre feliços i compromesos en el seu treball, el que beneficia els empleats i les organitzacions per a les quals treballen".

A la feina, segons acaba de difondre en una nota la pròpia Universitat d'Oregon, també van analitzar com funcionava el procés al revés: en quina mesura les relacions sexuals es ressenten quan els empleats o empleades portaven a casa els problemes de l'oficia. L'òbvia resposta va ser que sí, que hi havia menys sexe. I, en conseqüència, en tancar el cercle, menys productivitat: "Quan el treball porta a un empleat a sacrificar coses com el sexe, la seva participació en el treball pot declinar", adverteix l'autor d'aquest estudi fet en col·laboració amb Christopher Barnes i Trevor Watkins, de la Universitat de Washington, i David Wagner, de la Universitat d'Oregon.

Les relacions sexuals desencadenen l'alliberament de dopamina, un neurotransmissor associat amb els centres de recompensa en el cervell, així com oxitocina, 1 neuropèptid associat amb el vincle social i l'afecció. "Això fa que el sexe sigui un ascensor d'humor natural i relativament automàtic i els beneficis s'estenen fins ben entrat el dia següent", indica Leavitt. Per entendre l'impacte del sexe en el treball, els investigadors van seguir a 159 empleats casats en el transcurs de dues setmanes, demanant-los de completar dues breus enquestes cada dia. Van trobar que els treballadors que tenien sexe mostraven estats d'ànim més positius l'endemà. Mostraven alts nivells de bon humor matinal, que els portava a un compromís de treball més sostingut.

L'efecte del sexe, que sembla mantenir-se durant almenys 24 hores, va ser igualment fort tant per a homes com per a dones. "Aquest estudi és un recordatori que el sexe té beneficis socials, emocionals i fisiològics, i és important que sigui una prioritat", indica Leavitt. "Fer un esforç per mantenir una vida sexual saludable s'ha de considerar un tema de sostenibilitat humana i pot convertir-se en avantatge per a la carrera laboral", afegeix.