La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) va rebre, el passat mes d'abril, llum verda per prescriure els dispositius de monitorització contínua de glucosa als menors d'entre 0 i 18 anys amb diabetis tipus 1. Des de l'abril i fins a principis de setembre, s'han beneficiat d'aquesta tecnologia un total de 36 pacients, 23 de l'Alt Maresme i 13 de la Selva Marítima, xifra que es preveu que continuï a l'alça els propers mesos.

El dispositiu permet un millor control de la malaltia perquè mesura la glucosa a temps real durant les 24 hores del dia i redueix de forma molt significativa els controls rutinaris capil·lars -punxada al dit.

És un dispositiu que consta d'un lector i un sensor -té un filament que s'introdueix sota la pell mitjançant un aplicador de fàcil utilització i es manté en la seva posició gràcies a un adhesiu- i cada cop que el pacient realitza la lectura del sensor obté els valors de les últimes vuit hores i també pot veure a partir d'unes indicacions concretes com li canviarà la glucosa en els pròxims minuts.

Els doctors Xavier Herrero i Josep Maria Mengibar, endocrinòlegs pediàtrics de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, van subratllar els avantatges que comporta aquest sistema tant per als pacients com per als professionals. «El dispositiu ens permet reduir significativament el nombre de puncions i augmentar el confort del pacient, a més d'apoderar-lo perquè cada vegada té un coneixement més exhaustiu de la seva malaltia i pot actuar en conseqüència. Però tenir dades en temps real dels pacients també és un salt important per als professionals, perquè podem dissenyar patrons i fer tractaments molt dirigits».

Naixement del projecte

El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), va incorporar el febrer del 2018 aquests dispositius a la cartera de serveis, de manera que des d'aleshores finança aquests aparells.

Aquesta tecnologia s'ha implantat a través del Programa d'harmonització de productes sanitaris, un instrument liderat pel CatSalut i consensuat amb experts clínics de diferents serveis d'endocrinologia de Catalunya que ha servit per definir els criteris d'indicació d'aquests dispositius i establir un calendari per desplegar les fases del projecte.