El Govern i les universitats catalanes han signat un conveni per adaptar els estudis de grau de les professions sanitàries als reptes i nous models d'atenció a les persones en l'àmbit de la salut.

Les responsables de Salut, Alba Vergés, i d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, van signar ahir a Barcelona el conveni marc de col·laboració amb les universitats. Els canvis en els graus es duran a terme sota el paraigua del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), organisme que reuneix el Govern i les universitats.

El conveni respon a les demandes del sector formulades en el marc del Fòrum de Diàleg Professional, un procés de debat impulsat des del Departament de Salut per obtenir conclusions en matèria de polítiques de planificació i ordenació dels professionals de la salut. El Fòrum ha identificat disset reptes en la configuració i desenvolupament de les diferents professions sanitàries a Catalunya. D'aquests reptes, l'acord fixa quatre grans objectius relacionats amb la formació universitària de grau. El primer d'aquests és la revisió dels continguts competencials de la formació universitària dels perfils professionals en l'àmbit de la salut.

Els altres són la formació en valors i actituds dels estudiants universitaris que cursen aquestes titulacions i l'adequació de les infraestructures docents i del perfil de professorat universitari per millorar la formació universitària de grau. Finalment, es vol millorar l'accessibilitat als estudis universitaris vinculats a les professions sanitàries per afavorir l'equitat en l'accés i el desenvolupament dels continguts competencials, de valors i d'actituds propis dels professionals de la salut. Per avançar en aquests objectius, l'any passat en el marc del CIC es van constituir el grup de treball per a la Millora en la Formació dels Estudis de Grau en Medicina i el de la Millora en la Formació dels Estudis de Grau en Infermeria. En el cas de Medicina, el grup de treball està valorant la conveniència de trobar eines objectivables que facilitin la selecció d'aquells estudiants que tinguin el millor perfil professional i vocacional possible i que, al mateix temps, no estigui fonamentat exclusivament en les notes de tall de les PAU, segons el Govern.

En aquest context, una opció passaria per incorporar proves que tinguessin en consideració les habilitats i valors del candidat a cursar estudis de medicina com la responsabilitat, treball en equip, capacitat d'investigació, o gestió de la informació, entre d'altres.

L'objectiu és ajustar el perfil vocacional de l'alumne a les necessitats professionals del sector i els nous models d'atenció a les persones requerits

Conferència d'epigenèticaDimarts, en el marc del Dia Mundial contra el Càncer, la Fundació Oncolliga Girona va organitzar una conferència titulada Epigenètica i càncer: del coneixement a les aplicacions, a càrrec del doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. L'acte va tenir lloc a l'hotel Carlemany de Girona.