La Plataforma Estatal d'Infermeria Escolar, integrada pels sindicats SATSE i ANPE, va demanar ahir a la Generalitat que contempli en els seus pressupostos la implantació de la figura de la infermera escolar. Segons David Carbajales, Secretari d'Acció Sindical del Sindicat d'Infermeria, el cost per estendre la infermera a totes les escoles i instituts és de setze euros per habitant i any, cosa que suposa un 1,7% del pressupost global del Departament de Salut. Considera que representaria garantir el dret a la salut dels infants i a la vegada, estalviar en el cost de l'absentisme laboral que suposa pels pares i mares que han de «vetllar» per als seus fills.

Carbajales va explicar que les necessitats dels alumnes que tenen malalties cròniques no es poden derivar als equips docents i que a banda, una infermera escolar podrà fer molta feina de prevenció i control d'altres patologies com ara la diabetis, en augment, o fins i tot, augmentar la vigilància per detectar possibles casos d'addiccions a les xarxes socials, trastorns en la conducta alimentària, sexualitat i efectivitat o fins i tot situacions de buylling i grooming.

Per Carbajales, un infermer o infermera seria una figura diferent que el mestre, que té un caràcter avaluatiu, i que els pares, a qui moltes vegades els infants no els ho expliquen tot, i per tant, també podria fer aquest tipus de tasques. Actualment, diu Carbajales, quan la infermera va a l'escola funciona com una «consulta oberta» sense un programa establert i només atén als nens amb alguna inquietud. Des del Sindicat també es posa en qüestió que s'hagi destinat un CAP de referència a cada centre com a mètode d'atenció sanitària, perquè ha recalcat que aquesta referència ja existia.

Recollida de signatures

De manera paral·lela, es desenvoluparà a Catalunya una campanya d'informació i sensibilització social que preveu la difusió de tota mena de material informatiu en diferents suports. També s'iniciarà una recollida de signatures, a través de la plataforma online Change.org, sol·licitant la presència d'almenys una infermera a cada centre i institut i es realitzarà una enquesta entre la ciutadania per a conèixer el grau de suport a aquesta proposta que la Plataforma espera que sigui massiu

Sobre aquest tema, la Plataforma recalca que la immensa majoria de centres educatius públics no compten amb una infermera o infermer, mentre que es tracta d'una figura plenament consolidada a països com el Regne Unit, França i els EUA, entre altres.

A més de la labor assistencial i de prevenció, la infermera escolar allibera al professorat de la imposició de proporcionar una atenció sanitària per a la qual no està format ni té competències i podrà evitar l'absentisme laboral dels pares quan han d'anar al centre per atendre els seus fills.