Laboratoris Rubió, farmacèutica catalana que fabrica i comercialitza Dolquine, medicament a base d'hidroxicloroquina, que s'està utilitzant en el tractament de la Covid-19, ha anunciat que té capacitat per a triplicar la seva producció per donar resposta a les necessitats del coronavirus.

El laboratori ha informat en un comunicat que s'ha posat a disposició de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) per poder abastir el fàrmac en funció de les seves capacitats productives actuals.

Aquesta agència informa, al seu web, que "l'eficàcia de la cloroquina i hidroxicloroquina s'està avaluant en un bon nombre d'assaigs clínics els resultats no s'han publicat de moment".

"Es considera, per tant, que el nivell d'evidència encara és baix i basat en les dades preclíniques i de seguretat en altres indicacions", assenyala l'agència.

Tot i això, reconeix que "el seu ús ha generat expectatives de manera que diferents autoritats (Itàlia, França, Xina o Espanya) han inclòs la cloroquina o la hidroxicloroquina com una de les alternatives de tractament en pacients amb infecció per Covid-19".

Sanitat controla l'estoc

L'Aemps indica que donat l'"estoc limitat" d'aquests medicaments i la demanda creixent en molt diverses situacions relacionades amb la Covid-19, cal controlar les reserves i ordena als titulars que no posin més hidroxicloroquina / cloroquina "al canal fins nou avís".

El laboratori afirma disposar de producte suficient per assegurar el proveïment als malalts crònics (persones que pateixen artritis reumatoide aguda o crònica i lupus) per als quals el producte està indicat.

Així mateix, assegura tenir capacitat de triplicar la producció "en resposta a les necessitats derivades de l'ús profilàctic de Dolquine en els contagis de coronavirus i en els pacients contagiats en combinació amb altres tractaments".

La farmacèutica participa en diversos assaigs clínics nacionals i internacionals, entre ells, el que s'està duent a terme a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona) liderat pel doctor Oriol Mitjà.

Participarà també en un projecte europeu dins de la convocatòria H2020 IMI Coronavirus, que actualment es troba en fase de preparació.

Es tracta d'un consorci europeu de què formen part els centres d'Espanya, Itàlia i França i que estarà liderat per la Fundació de Lluita contra la SIDA, assenyala el comunicat.