El catedràtic de genètica i director de l'Institut de Recerca Josep Carreras , Manel Esteller, ha afirmat que és important investigar el coronavirus, però que alhora "cal pensar en el proper virus, d'aquí a 4 o 5 anys".

"Estic segur que ara ja hi ha un noi o una noia en un institut del món que serà potser el proper científic que s'involucrarà en la pròxima pandèmia, d'aquí a 4 o 5 anys, però per a això aquesta persona ha de tenir els mitjans per poder estudiar i que els laboratoris puguin investigar", ha assegurat Esteller en declaracions a Catalunya Ràdio.

En aquest sentit, ha emfatitzat la importància de la recerca en les societats actuals: "La investigació serà la que ens traurà d'aquest tipus de crisis sanitàries".

El també catedràtic de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB) ha fet una crida tant a les administracions públiques com als inversors privats perquè dediquin més dotacions econòmiques a la investigació: "L'esforç públic i privat combinat és important per resoldre problemes de salut".

Esteller ha remarcat que, a part de la investigació, és fonamental la prevenció i també mesures d'higiene.

En al·lusió a la prevenció, ha assenyalat que "la millor malaltia és la que no apareix i per això cal evitar mercats d'animals vius amb proximitat humana".

Aquest investigador ha negat que el coronavirus tingués l'origen en un laboratori: "Les dades científiques diuen que és altament improbable".

Esteller ha informat que una de les investigacions en què està immers és veure si hi ha marques o canvis de seqüència en el material genètic que fan que siguis més o menys sensible o propensa a tenir la infecció.

També ha assegurat que estan estudiant els factors de predisposició i sensibilitat del virus utilitzant eines genòmiques i també molta bioinformàtica, així com ajudant als experts que estan efectuant diagnòstics i tractaments aportant tècniques complementàries a les existents.

També ha declarat que estan investigant la destrucció del virus en superfícies sòlides, el que permetria esterilitzar les màscares i reciclar-les per la seva reutilització.

Ha avançat, alhora, que des de la Fundació Josep Carreras volen impulsar una campanya per analitzar la relació entre la Covid-19, la leucèmia, el limfoma i la immunoteràpia: "Per què no utilitzar fàrmacs d'immunoteràpia per al coronavirus?" .

Ha volgut agrair també la "generositat de molts investigadors de molts camps que estan intentant ajudar en l'àrea de recerca del coronavirus", i ha afirmat que desitja que l'any que ve hi hagi una vacuna o vacunes, però ha admès no tenir aquesta certesa

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus