28 de abril de 2020
28.04.2020
Diari de Girona

Detecten casos "inusuals" de menors amb dolor abdominal, diarres i vòmits

En altres països europeus també s'ha registrat el mateix fenomen · Els metges recorden que l'anomenat xoc pediàtric és "molt infreqüent"

28.04.2020 | 21:40
Detecten casos "inusuals" de menors amb dolor abdominal, diarres i vòmits

Els xats de pares i mares estan cremant amb una informació interna de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) que alerta d'una síndrome infantil caracteritzat per un quadre inusual de dolor abdominal, acompanyat de diarrea o vòmits i no necessàriament febre. Els pacients, també adolescents, poden evolucionar en poques hores cap a un 'xoc', amb taquicàrdia i hipotensió.

Des de fa unes dues setmanes, els serveis d'emergència han detectat diversos casos així de nens i nenes (adolescents inclosos). La majoria ja són a casa seva i estan bé, encara que n'hi ha alguns que han requerit ingrés hospitalari. N'hi ha que han donat positiu en el test del coronavirus i altres que no.

Davant el pànic generat entre els progenitors, l'AEP ha realitzat una crida a la calma i ha recordat que es tracta d'un quadre clínic "molt infreqüent" del qual s'han descrit pocs casos a Espanya i de què hi ha "tractament conegut". A més, de moment, no hi ha evidència científica suficient per relacionar aquesta síndrome amb la nova malaltia Covid-19. En tot cas, els metges recorden que el coronavirus que assota el planeta és nou i, per tant, pot tenir comportaments inesperats.

Insistint en la calma, els professionals de l'AEP recorden una vegada més que, en la majoria de les ocasions, la nova malaltia covid-19 "cursa de forma lleu" en els menors.

L'alerta llançada per part de l'AEP és una comunicació interna i professional dirigida exclusivament a sanitaris (no a al públic general). No obstant això, va circular com la pólvora per WhatsApp. Davant el pànic paternal generat, l'AEP ha llançat un comunicat públic recordant la infreqüència de la síndrome. L'alerta interna prèvia "és la manera d'informar àgilment a tots els pediatres, tant als que estan en la primera línia d'atenció sanitària, pediatres de capçalera i d'urgències hospitalàries. Aquest tipus de comunicacions constitueixen un procediment habitual en el marc de les malalties infeccioses. Aquest coneixement fa possible un diagnòstic de sospita davant patologies que requereixen una intervenció immediata", recorden fonts de l'AEP.

Aquesta patologia, registrada en nens sense malalties prèvies, s'ha detectat també al Regne Unit i Itàlia i ha posat en alerta les autoritats sanitàries. El ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, ha confirmat aquest dimarts la mort de diversos nens afectats per aquesta síndrome.

Tant positius com negatius de Covid-19


L'AEP també té constància que la síndrome afecta tant a nens que van donar positiu com a nens que van donar negatiu en els tests. En aquest sentit, la nota apunta que "el dolor abdominal i els símptomes gastrointestinals s'han associat a inflamació cardíaca (miocarditis) i s'ha observat en alguns nens amb PCR positiva per SARS-CoV2 i també amb PCR negativa. En alguns d'aquests pacients amb PCR negativa s'ha detectat serologia positiva de SARS-CoV2".

I conclou que "tot i que es desconeix si es tracta només d'una associació temporal, aquests casos s'han descrit a Itàlia, Regne Unit, França i Bèlgica, de manera que els pediatres d'aquests països estan sent advertits". I demana als pediatres que "davant l'aparició d'alguns d'aquests símptomes es recomana tenir un alt índex de sospita, monitoritzar la freqüència cardíaca i la tensió arterial i valorar la derivació urgent a un hospital pròxim."


Crida a la calma de l'AEP


En aquesta línia, la doctora Cristina Calvo, de l'Hospital de La Paz de Madrid, subratlla que els pediatres de l'atenció primària ja estan avisats per actuar ràpid i ha destacat que tot i que és una síndrome "extremadament rar i infreqüent", "té tractament conegut ". Calvo ha insistit que aquesta síndrome ha coincidit en el temps amb el Covid-19 però "no està clar si té relació causal".


Simón: "No hi ha prou informació"


Sobre aquest assumpte s'ha pronunciat Fernando Simón en la roda de premsa diària sobre l'evolució del coronavirus. El director de el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha assenyalat que "no hi ha prou informació" que els casos de xoc pediàtrics en nens tinguin relació amb la malaltia Covid-19.

L'opinió de Simón va en línia del que sosté l'AEP, que insisteix que "de moment no s'ha establert" si els casos de xoc pediàtric en nens que s'estan observant "són una coincidència en el temps amb la pandèmia o té algun tipus de relació causal".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook