10 de juliol de 2020
10.07.2020
Diari de Girona

Mascaretes obligatòries: quan i on s'han d'utilitzar i quines excepcions hi ha

Aquestes són les regles d'ús que ha fixat la Generalitat per evitar possibles rebrots del coronavirus

10.07.2020 | 19:15
Platja d'Aro.

La Generalitat multa des de dijous amb fins a 100 euros les persones de més de sis anys que surtin de casa sense mascareta, fins i tot quan es pugui mantenir la distància de seguretat, si bé segueixen vigents les excepcions que n'eximeixen l'ús quan sigui incompatible, com fer esport o banyar-se a la platja. El govern català ha aprovat aquesta proposta sobre l'obligatorietat de les mascaretes cinc dies després de decretar el tancament perimetral de la comarca del Segrià.

Salut ja ha publicat les respostes a les preguntes més freqüents sobre la mesura:


Per què és obligatori portar mascareta?

L'objectiu és evitar nous rebrots de Covid-19. Sobretot ara, que preocupa cada vegada més la situació del Segrià (Lleida), confinat des del dissabte 4 de juliol.


Qui està obligat a portar-la?

Com a norma general, hauran de portar mascareta totes les persones de més de 6 anys. El document FAQs de Protecció Civil remarca que és «recomanable» per a menors de 3 a 5 anys. Ser al carrer, passejar per zones comunes d'hotels i càmpings, anar al perruquer, al banc o a qualsevol establiment comercial seran, a partir d'ara, activitats que requereixen la mascareta. Cines, teatres i biblioteques tampoc se'n lliuren.


Qui no està obligat a utilitzar-la?

No serà exigible per als qui tinguin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada pel seu ús. Tampoc ho serà per als discapacitats o dependents que no tinguin autonomia per treure-se-la, ni per a aquelles persones amb alteracions de conducta que en facin inviable la utilització.


És necessària la mascareta a la feina?

S'haurà de dur a la feina, excepte si s'està a l'interior d'un despatx propi d'ús individual i amb la porta tancada. De la mateixa manera, és obligatori en feines a l'exterior, tret de si impliquen un gran esforç físic.


S'ha de portar al cotxe?

«No, si totes les persones ocupants del vehicle són convivents», respon la Generalitat. Si dorms sota el mateix sostre, te'n lliures. Si no, mascareta.


I si condueixes un patinet elèctric?

Estàs obligat a portar mascareta.


S'ha de portar la mascareta dins els establiments comercials?

Serà obligatori en tots els espais públics interiors i exteriors. «La idea és que tothom surti de casa amb la mascareta posada», segons la consellera de Salut, Alba Vergés.


L'he d'utilitzar en una terrassa a l'aire lliure?

No és obligatori si s'està assegut prenent alguna cosa, però s'ha de portar per anar al lavabo o per demanar a la barra. A més, s'exigeix a tots els locals d'oci, menys quan s'està bevent o menjant.


S'ha de posar a la platja?

No és obligatori mentre s'és a la platja, però s'ha d'utilitzar en els trajectes per anar i venir.


Que passarà a les escoles?

D'acord amb les últimes directrius enviades per la Conselleria d'Educació als centres, «en un grup estable [d'alumnes] (els denominats grups bombolla) no és necessari l'ús de mascareta» a l'aula.

En canvi, «quan un docent o un professional de recolzament educatiu interactua en diferents grups i no es pot mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres, ha d'utilitzar mascareta». Així mateix, «alumnes i personal l'han d'utilitzar en els espais comuns» si no es pot garantir la distància de seguretat d'1,5 metres.


I els nens dels casals?

També en els casals d'estiu els nens i nenes hauran d'acudir amb mascaretes, tot i que, segons Vergés, si fan una activitat incompatible amb el seu ús, la poden no portar.


I per viatjar?

És obligatori en els mitjans de transport de viatgers per carretera, per ferrocarril i per cable de la Generalitat, excepte si tots els ocupants del vehicle són persones que mantenen una relació i un contacte pròxims de forma molt habitual (com passa a la mateixa llar).


En quines situacions no és necessari el seu ús?

No serà exigible durant l'exercici físic esportiu a l'aire lliure ni en supòsits de força major o necessitat, o quan per la mateixa naturalesa de les activitats resulti incompatible, d'acord amb les autoritats sanitàries. D'aquesta manera, es podrà anar sense mascareta a la piscina, però caldrà posar-se-la als vestidors, una cosa similar al que passa amb els gimnasos. A més, els passatgers de barcos i embarcacions no l'hauran de portar quan siguin a dins de la seva cabina i quan, estant a les cobertes o espais exteriors, sigui possible mantenir una distància física interpersonal de seguretat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook