Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona han descobert el mecanisme pel qual els tumors epitelials malignes afecten la producció d'hormones esteroidees i causen retard en el desenvolupament. L'estudi, fet amb la mosca Drosophila, va demostrar que els tumors induïts per inestabilitat cromosòmica retarden l'entrada en la fase adulta i que els tumors produeixen la proteïna Upd3 (equivalent a la Interleuquina-6 humana) per bloquejar la producció d'hormones esteroidees que promouen el desenvolupament.

La recerca, que publica la revista Current Biology, ha estat liderada per Marco Milà, que recorda que les hormones estiroidees es produeixen tant en el pas de la pubertat a l'edat adulta en els humans com en la metamorfosi de les mosques, i la seva producció influeix en el creixement.

L'equip de Milà ha descobert el mecanisme pel qual els tumors epitelials malignes afecten la producció d'hormones esteroidees i com aquestes cèl·lules tumorals influeixen sobre la producció de les hormones i activen vies de senyalització que bloquegen la transició a la fase adulta.

«La troballa és molt rellevant i ens pot ajudar a entendre els retards que es produeixen en la transició a la pubertat provocats per diferents patologies en els adolescents», segons Milà, cap de laboratori de Desenvolupament i Control del Creixement de l'IRB.