En no poques ocasions la clau per perdre pes no és tant el que menges si no la quantitat que ingereixes d'aquell aliment. Els nutricionistes asseguren que tots els aliments que són naturals, és a dir, que no han sigut processats, són beneficiosos per a la teva salut. La raó? El vell axioma de què has de «menjar de tot» per estar saludable. Un dels nutricionistes més seguits a les xarxes socials («Mundo en forma» a Instagram) posava un exemple molt gràfic fa tan sols uns dies. L'oli d'oliva verge extra és un dels millors productes que pots consumir per les seves propietats nutritives, però has de fer-ho de forma controlada. Quatre cullerades al dia, per exemple, t'aportaran 360 calories. La clau és que aquelles calories siguin «ben aprofitades». Sens dubte si fas servir aquelles cullerades per preparar un esmorzar ric i nutritiu serà molt més beneficiós que si esmorzes dolços amb alt valor calòric i poc valor nutricional que l'únic que faran és engreixar-te i sumar calories buides a la teva dieta. A més així tindràs menys gana i cauràs menys en el «pica-pica» de mig matí.

Perdre pes no és, ni de bon tros, una tasca complicada si saps com afrontar-la. I és que en aquest sentit els nutricionistes insisteixen una vegada i una altra que el més important és caure en el que es denomina un dèficit calòric. És a dir: no hi ha secret ni dieta miracle que et pugui ajudar. Has de tenir en compte les calories que consumeixes durant el dia i les que ingereixes. I el que menges ha de ser menor que el que gastes. Fer una altra mena de règim més estricte (com els que venen moltes grans cadenes), només farà que de cop baixis molts quilos i els recuperis en un curt període de temps. És el que es coneix com el tan temut «efecte rebot». Però com lluitem contra allò? D'una manera molt senzilla.

La primera clau és consumir sempre i en tota circumstància aliments naturals. És a dir, aquells que no han sigut processats i que per tant no contenen grasses ni calories difícils de cremar. També has de renunciar a l'alcohol i a una altra classe de begudes com les ensucrades que al teu cos no li aportaran res. I per últim has de moure't més. Com? Canviant d'hàbits. Vés al llit una mica abans per poder matinar més i caminar abans del treball. Dedica 15 minuts després del menjar i el sopar a donar petits passejos. I, sobretot, intenta pujar més escales. Aquests són els únics trucs per aprimar-te. La resta són agressions al teu cos que li poden costar car a la teva salut.