L’AECC-Catalunya contra el Càncer Girona i la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé han signat un acord de col·laboració per orientar i proporcionar pautes per a l’autocura de la pell a pacients oncològics de la província de Girona. D’aquesta manera, a partir d’aquest mes de setembre professionals especialitzades en estètica oncològica de la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé oferiran sessions informatives, tallers sobre pautes d’autocura de la pell i assessorament a pacients de càncer de l’AECC-Catalunya contra el Càncer Girona. Malgrat que en un inici els serveis i tallers, totalment gratuïts, es realitzaran de manera virtual, quan la situació sanitària ho permeti es duran a terme de manera presencial.

La pell dels pacients oncològics pot patir molt durant els tractaments mèdics. I és que les alteracions de la pell, les mucoses, les ungles i els cabells són pròpies de pacients en tractament oncològic. Es tracta de trastorns que, a mesura que avança el tractament, es van manifestant de manera més o menys evident.

En concret, la quimioteràpia provoca en la pell una sensació de sequedat, tibantor i coïssor, però també pot causar enrogiment i descamació. A més, és freqüent la fotosensibilitat, que afavoreix l’aparició de cremades solars davant la més mínima exposició.

D’altra banda, els danys de la radioteràpia es concentren en les parts tractades de la pell les cèl·lules de la qual són destruïdes durant el tractament. Els efectes poden ser l’enrogiment de la zona (d’aspecte similar al d’una cremada solar), la inflamació, la sensació de picor, la sequedat i descamació de la pell i, en casos més greus, l’aparició de nafres.