Un 19% de les noies adolescents i un 13% dels nois no esmorzen, un hàbit poc saludable que es dona més en joves de famílies més desfavorides socioeconòmicament, segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Vic (UVic-UCC) amb 7.000 adolescents de tot Espanya.

Les autores de l’estudi, Laura Esquius, Alicia Aguilar, Anna Bach i Marina Bosque, les quatre professores dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i investigadores del grup Foodlab, recorden que el primer àpat del dia «té un valor energètic fonamental, i més encara en períodes de creixement i aprenentatge com l’adolescència».

Per fer aquest estudi, el grup d’investigació ha utilitzat una enquesta del projecte DESKcohort sobre aspectes socials, educatius, de salut i de comportaments de salut que ha comptat amb la participació de 7.000 adolescents espanyols.

Analitzant les dades, «s’han constatat desigualtats socioeconòmiques, ja que el risc de saltar-se l’esmorzar va resultar un 3o% més alt en les noies i un 28% en els nois de posició més desfavorida, comparat amb els de posició més alta», segons apunta Laura Esquius.

L’estudi, que forma part d’un monogràfic especial sobre l’esmorzar publicat en la revista científica Nutrients, destaca la importància d’aquest àpat per desenvolupar les habilitats del cervell i millorar el rendiment escolar durant la infantesa.

«Hi ha una associació entre saltar-se l’esmorzar i un baix rendiment acadèmic, ja que el risc augmenta en aquells adolescents amb qualificacions mitjanes i baixes, en comparació dels que tenen bons resultats», explica Alicia Aguilar.

A més, la investigadora destaca que saltar-se l’esmorzar «per dormir fins tard o per falta de temps» també reflecteix altres factors que afavoreixen «un estil de vida més desorganitzat i un major risc per a la salut i el rendiment acadèmic».

En aquest sentit, una altra de les autores, Anna Bach, remarca que l’adolescència «és una etapa especialment important per consolidar estils de vida saludables i establir patrons de salut que es perpetuïn a l’edat adulta».

De fet, l’estudi indica que saltar-se l’esmorzar a la infantesa i l’adolescència podria ser un predictor d’estils de vida poc saludables, ja que hi ha una vinculació amb malalties metabòliques, el sobrepès i l’obesitat.

Segons les autores, per evitar les desigualtats s’haurien de promoure polítiques públiques adaptades a les situacions socioeconòmiques de cada família i incloure la perspectiva de gènere.

Evitar els aliments processats

Una de les recomanacions que destaquen en el seu treball és evitar ingerir aliments processats i ultraprocessats i consumir aliments frescos de la dieta mediterrània, com fruita, fruita seca, cereals integrals i làctics fermentats.

«Les estratègies han de ser de diverses característiques, com polítiques comunitàries o accions d’educació nutricional dirigides als escolars i les famílies», assegura Esquius.