Un treball d’investigació dirigit pels professors Generós Ortet i Manuel Ignacio Ibáñez, del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia de la Universitat Jaume I, ha conclòs que gran part dels símptomes depressius que mostren els adolescents i adults joves tenen el seu origen en la dimensió neuroticisme/estabilitat emocional. L’estudi ha avaluat les variables de personalitat i altres tipus de variables de tipus psicològic o social «i com aquestes impacten en la persona, fent-la més vulnerable davant el desenvolupament de problemes comuns en l’adolescència», va explicar Ibáñez.

Sota el títol «Personalitat, estrés i salut mental: un estudi longitudinal en adolescents i adults joves», la investigació s’ha realitzat amb una mostra de gairebé un miler d’adolescents dels centres de secundària Caminàs i Bovalar de Castelló, que s’ha combinat amb col·laboracions amb altres països, a partir d’un estudi amb més de 3.000 estudiants universitaris de quatre països diferents.

Els resultats posen en relleu «l’enorme importància de les característiques de la personalitat en el desenvolupament de símptomes associats a trastorns de caràcter internalitzant -com depressió o ansietat- i externalitzant -consum de substàncies, conductes addictives, agressivitat o trets psicopàtics- tant en joves com en adults». L’anàlisi en què s’ha basat la investigació incorpora l’avaluació d’altres dimensions bàsiques de la personalitat.