Amb la descàrrega massiva de passaports covid a Catalunya a causa de l'exigència d'aquest certificat per poder accedir a l'interior de bars, restaurants i instal·lacions esportives, molts s'han sorprès en descobrir la vacuna contra la covid que havien rebut: Comirnaty.

La població que ha estat vacunada amb Comirnaty és majoria i, no obstant això, un gran nombre d'aquestes persones no podrien identificar a quina vacuna es refereix. I és senzill: és la vacuna covid que tots coneixem popularment com Pfizer i que, no obstant això, en el passaport covid apareix com Comirnaty. Per què? Per una raó molt senzilla.

Quina és la vacuna Comirnaty i per què se'n diu així

Tots vam començar a sentir parlar de la vacuna de Pfizer quan el laboratori (Pfizer-Biontech) va començar amb la seva investigació i les seves posteriors fases d'assaig. Va ser de les primeres vacunes a llançar una mica de llum i esperança a l'hora de vèncer a la pandèmia del coronavirus i, de fet, va ser la primera a arribar a Espanya i a nombrosos països europeus. Quan una vacuna es troba en fase d'investigació i experimentació, es coneix exclusivament pel nom del laboratori que la desenvolupa, així que no és d'estranyar que tots l'hàgim batejat com Pfizer.

Imatge del passaport covid al Wallet amb el nom Comirnaty L-EMV

Per què, llavors, ara es diu Comirnaty? Senzill. Quan la vacuna va ser aprovada per l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units va ser necessari canviar el nom perquè no se la identifiqués amb un laboratori concret. I així es va fer. Pfizer-Biontech va decidir anomenar a la seva vacuna contra la covid Comirnaty i aquest és el nom oficial d'aquesta vacuna, per molt que tots la coneguem com Pfizer.

El motiu de per què la va batejar amb aquest nom és també explicable i comprensible. Són tan sols la primera síl·laba de covid, mirna (ARN missatger en anglès, que és el que utilitza la vacuna per a protegir de la covid) i ty, que obeeix a una mescla d'immunity (immunitat) i community (comunitat). És a dir:

  • CO: Covid-19
  • MIRNA: ARN missatger (mRNA en anglès)
  • TY: immunity i community.