Aquestes són les conseqüències, físiques i mentals, d'un consum excessiu d'alcohol

Un 70% dels casos de cirrosis en homes i el 56% dels casos en les dones es deuen a aquest trastorn.

Fira de la cervesa a Vidreres, en una imatge del 2022.

Fira de la cervesa a Vidreres, en una imatge del 2022. / David Aparicio

Rebeca Gil

Un dels factors relacionats amb els estils de vida que més influeix en la salut del fetge és el consum d'alcohol. Tant és així que, tal com indica la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), les dues malalties del fetge més freqüents a Espanya són la malaltia hepàtica per alcohol i el fetge gras.

Com expliquen els especialistes, la malaltia hepàtica per alcohol es veu especialment agreujada en les persones que pateixen un trastorn per consum d'alcohol, és a dir, un consum de risc o perjudicial, que representa ja un 6% de la població espanyola.

Entre els més afectats per aquest trastorn destaquen la població jove i els homes.

El doctor Joaquín Cabezas, hepatòleg expert en la malaltia hepàtica per alcohol, assenyala que "un 20% dels homes que pateixen aquest trastorn té o tindrà malaltia hepàtica per alcohol".

Una de les malalties hepàtiques cròniques que es pot desenvolupar arran d'un trastorn per consum d'alcohol és la cirrosi.

"Un 70% dels casos en homes i un 56% en les dones que pateixen cirrosis es deuen a aquest trastorn", indica l'especialista.

No existeix un consum segur d'alcohol

Perquè no hi hagi cap dubte, els especialistes de la FEAD deixen clar que l'alcohol és una substància tòxica per a tot l'organisme i, especialment, per al fetge.

La forma en la qual el consum excessiu d'aquesta substància danya el fetge és la següent:

1. Produeix l'acumulació de greix en el fetge.

2. La persistència d'aquest consum, fa que el greix inflami aquest òrgan apareixent fibrosi.

3. Això pot ocasionar malaltia hepàtica per alcohol.

Com assenyala el doctor Ramón Bataller, expert en la malaltia hepàtica per alcohol, si la veritat és que gairebé sempre es parla d'un consum excessiu, la veritat és que: "No hi ha consum segur d'alcohol", ja que "prendre un o dues begudes alcohòliques al dia o consumir-ne fins a afartar-se pot tenir un efecte perjudicial".

No obstant això, "un consum moderat i ocasional, en absència d'altres malalties hepàtiques, probablement no danya el fetge", afegeix l'especialista.

Una altra de les conseqüències que té els consum d'alcohol és que pot arribar a produir càncer al fetge.

Aquesta relació és tal que recentment, l'Organització Mundial de la Salut i l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC) han instat el Parlament Europeu a crear més consciència sobre el vincle entre el consum d'alcohol i el desenvolupament del càncer de fetge.

El problema afegit de l'addicció

Si repassem les recomanacions per a la prevenció de diferents malalties el més probable és que la reducció o eliminació del consum d'alcohol sigui present.

I és que el fetge no és l'únic òrgan al qual afecta aquesta substància.

Actua també sobre el sistema nerviós central alterant el comportament i provocant tolerància que, a vegades, pot causar dependència, és a dir, "pot arribar a provocar una addicció" explica el doctor Francisco Pascual, president de Socidrogalcohol.

En altres paraules, parlem d'una droga que "no sols està lligada a desenvolupar unes certes malalties", sinó que, a més, "provoca alteracions de la conducta i del caràcter, podent alterar la convivència familiar i la vida laboral, així com l'augment de la probabilitat de patir un accident de trànsit o domèstic", assenyala el doctor.

Amb tot això, el tractament del trastorn per consum d'alcohol "ha de ser individualitzat i amb un abordatge psicosocial", explica el doctor Pascual, "que inclogui el tractament psicològic individual o d'un grup amb un correcte suport social". En definitiva, "un tractament encaminat a aconseguir la salut integral de la persona", conclou.