Alliberen més de 600 exemplars de tritó del Montseny

Es tracta d’una espècie que es troba en perill d’extinció des que es va identificar, en el 2005

Alliberament d'exemplars del tritó del Montseny en el seu hàbitat natural

Alliberament d'exemplars del tritó del Montseny en el seu hàbitat natural / Diputació de barcelona

Redacció

En les últimes setmanes, s'han alliberat a diferents torrents del Parc Natural del Montseny, 620 exemplars de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), una espècie catalogada en perill crític d'extinció i endèmica de Catalunya. Entre abril i maig s'han reintroduït un total de 354 individus joves i 266 larves. Comptant aquesta última acció, des del 2010 s'han alliberat més de 3.000 exemplars de tritó del Montseny en el seu hàbitat natural.

Imatge del tritó del Montseny

Imatge del tritó del Montseny / Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat

L'objectiu de la cria en captivitat i el posterior alliberament d'aquests tritons del Montseny és mantenir un reservori genètic que garanteixi el futur de l'espècie, i ampliar la seva àrea de distribució que es limita a vuit torrents del Parc Natural del Montseny, que sumen uns 12 quilòmetres lineals.

Les institucions implicades en el projecte afirmen que l'increment de la distribució de l'espècie és una de les mesures més efectives per garantir la seva recuperació, malgrat que encara és aviat per confirmar la consolidació de totes aquestes noves poblacions. També asseguren que sí que es pot constatar la bona evolució, al medi natural, dels tritons nascuts en captivitat. Segons indiquen, això referma les possibilitats de supervivència dels exemplars reintroduïts.

Imatge del tritó del Montseny

Imatge del tritó del Montseny / Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat

Les primeres poblacions del tritó del Monsteny es van descobrir, per atzar, l'any 1979. Al principi es va pensar que pertanyien a una espècie molt semblant i propera, el tritó pirinenc (Calotriton asper). A finals del 2005, però, alguns estudis científics de morfologia i genètica van concloure que aquestes poblacions eren, en realitat, una altra espècie que havia passat desapercebuda per a la ciència durant dècades a causa de la seva raresa. Des de la seva identificació, el tritó del Montseny es troba en perill crític d'extinció i és l'amfibi més amenaçat d'Europa Occidental.

Projecte LIFE Tritó Montseny

Fruit d'aquesta situació, en el 2007 es va iniciar el programa de cria en captivitat de l'espècie al Centre de Fauna de Torreferrussa i el 2015, el Zoo de Barcelona, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i Forestal Catalana van impulsar un pla d'acció per millorar la conservació dels hàbitats i assegurar la supervivència d'aquesta espècie endèmica del Montseny.

Des del 2010 s'han alliberat més de 3.000 exemplars de tritó del Montseny

Des del 2010 s'han alliberat més de 3.000 exemplars de tritó del Montseny / Diputació de Barcelona

Aquest pla va optar al programa d'ajuts europeu LIFE, que entre el 2017 i el 2022 va permetre desenvolupar el projecte LIFE Tritó Montseny amb l'objectiu de resoldre les principals amenaces de l'espècie i el seu hàbitat i garantir-ne la protecció i conservació.