Ports de la Generalitat ha acabat les obres per adequar la llotja del peix de Llançà i reparar l'embarcador d'Els Estanys-Sant Carles. Els treballs han suposat una inversió global de 65.000 euros. A la sala de subhastes del peix, s'ha instal·lat una coberta damunt les grades per millorar-ne l'aïllament tèrmic i estalviar energia. A més, també s'han adequat la façana i els porxos del magatzem on es renten les caixes del peix. A la zona de l'embarcador, s'ha reparat l'esvoranc que havien causat diversos temporals i també s'han col·locat un tram d'escullera a la zona. El director general de Ports, Pere Vila, subratlla que les obres permeten "preservar el sector pesquer" i "donar estabilitat" a l'embarcador.

Les obres fetes a la llotja de peix de Llançà han consistit en la instal·lació d'una coberta a la zona de grades de la sala de subhastes del peix, des d'on els peixaters compren el peix desembarcat. Aquesta actuació ha costat 50.000 euros i s'ha finançat en el marc del Programa Operatiu d'intervenció comunitària del Fons Europeu Marítim i de la Pesca 2014-2020.L'objectiu de les obres ha estat aconseguir un major aïllament tèrmic, ja que les grades es trobaven en un espai obert de gran alçada i els usuaris tenien fred a l'hivern i calor a l'estiu. Ara, amb la coberta col·locada s'ha aconseguit una millor climatització per donar millor qualitat servei als usuaris i estalviar recursos energètics als pescadors. A més, a l'interior de la llotja també s'han substituït tres lluminàries amb tecnologia LED que suposen un 50% d'estalvi energètic. A la zona de les grades també s'han adequat les façanes i s'ha aplicat una pintura impermeable per evitar humitats i filtracions a l'interior.

El director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, ha posat en valor la pesca com una activitat cabdal que "el Govern ha de preservar, fomentar i ajudar amb actuacions com aquestes perquè hi guanya el sector pesquer i hi guanya el medi ambient".A la part exterior, s'ha adequat el magatzem de rentat de caixes on es diposita el peix desembarcat. Els treballs han consistit amb la millora de les bigues metàl·liques que sostenen el porxo del magatzem i la impermeabilització de la façana amb pintura especial per donar un tractament adequat a les superfícies exposades a l'ambient marí.

Reforç de l'embarcador

L'embarcador dels Estanys-Sant Carles es troba al terme municipal de Llançà i forma part de la zona de servei de l'Administració portuària, mentre que l'Ajuntament de Llançà s'encarrega de la gestió. En aquest espai es desenvolupen usos esportius i activitats aquàtiques de temporada destinats a la ciutadania. Així, aquesta instal·lació marítima forma part del recorregut de natació en aigües obertes Vies Braves que va fins a la platja de Grifeu. També té usos d'ensenyament de natació i altres activitats aquàtiques com ara, la navegació a rem amb caiac i el surf de rem, entre d'altres.

L'embarcador va patir un esvoranc a conseqüència de l'afectació de diferents temporals. Es va detectar fa unes setmanes i ara s'han invertit 15.000 euros per reparar-lo. Pere Vila ha remarcat que "l'actuació feta a l'embarcador dona estabilitat i funcionalitat a la instal·lació marítima i un millor servei als usuaris per practicar activitats esportives i aquàtiques". Les obres han consistit en la reparació de l'esvoranc i el reforç d'un tram d'escullera al costa de l'accés a la infraestructura. L'esvoranc s'ha omplert amb 71 metres cúbics de formigó. A més, s'han col·locat 22 tones de peces d'escullera de 2 tones cadascuna al costat interior de l'accés a l'embarcador, amb l'objectiu de reforçar aquest tram que havia perdut escullera amb els temporals.