IE University, Alfons X el Savi i Pontifícia de Comillas, entre les universitats espanyoles amb més estrangers

La Comunitat de Madrid és l'autonomia que atrau més estudiants internacionals, seguida de Catalunya, Comunitat Valenciana i Andalusia

Assistents a la taula rodoma 'Mou-te, és la teva Europa', a la Facultat de Dret de la Universitat d'Oviedo

Assistents a la taula rodoma 'Mou-te, és la teva Europa', a la Facultat de Dret de la Universitat d'Oviedo / EP

EP

La IE University, la Universitat Alfons X el Savi, i la Universitat Pontifícia de Comillas són tres de les universitats espanyoles que atrauen un nombre més gran d'estudiants estrangers, segons revela l'anàlisi de l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada (ICGEA) sobre l'oferta universitària de la Comunitat de Madrid.

Amb més de 20.000 estudiants estrangers, que representen gairebé un 12% de la comunitat total que escull Espanya per cursar els estudis universitaris, la Comunitat de Madrid és la principal destinació per als estudiants de les diferents nacionalitats.

Després de la Comunitat de Madrid se situen Catalunya, amb 19.859 estudiants, el País Valencià, amb 13.598 i Andalusia, amb 12.908, segons revela el mateix estudi.

Pugen els estudiants de Grau i Màster

Cada any Espanya rep més de 150.000 estudiants universitaris d'altres països. En els darrers onze anys, el nombre d'alumnes estrangers estudiant a Espanya ha crescut de manera considerable i mentre que els estudiants de Grau s'han multiplicat per 1,7, els de Màster gairebé n'han triplicat el nombre.

El curs 2021-2022, un total de 172.455 estudiants d'altres països van triar les universitats espanyoles per cursar els estudis, el 10% del total d'alumnes del sistema universitari espanyol.

Si ho dividim per nivell educatiu, el percentatge majoritari va escollir el nostre país per cursar un doctorat, 28,1%; el 23,8% ho va fer per cursar un Màster i el 6,3%, estudis de Grau.

La Unió Europea i l'Amèrica Llatina són els principals punts d'origen dels estudiants estrangers que acudeixen a Espanya. Mèxic, que n'aporta gairebé 30.000; França, gairebé 15.000 alumnes, i Itàlia, 9.706, són els països que més estudiants envien a Espanya. Per darrere se situen Colòmbia amb 6.545 estudiants, Equador amb 5.497 i Alemanya des d'on procedeixen més de 4.000 alumnes.

"Madrid és la regió amb la comunitat d'estudiants més gran del nostre país formada per més de 300.000 alumnes, dels quals més de 20.000 són estrangers. La qualitat i la diversitat de les titulacions ofertes a les seves universitats, unit al caràcter obert, les infraestructures i la seguretat, són un gran atractiu per als alumnes d'altres països, que veuen a Madrid un destí idoni per acabar la seva formació i iniciar la seva carrera professional, complint la màxima acadèmica del mateix terme: ningú no és estranger", ha afirmat el vicepresident executiu de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás.

Universitats privades amb accent internacional

Dins l'oferta, les universitats privades són una opció a què recorren de manera cada cop més freqüent els alumnes internacionals. A escala nacional, destaca l'IE University com a centre de referència en l'atracció de joves estudiants de tot el món.

Per la seva banda, entre les onze universitats privades de la Comunitat de Madrid (Alfons X el Savi, Antoni de Nebrija, Camilo José Cela, CUNEF, ESIC, Universitat Europea de Madrid, Francesc de Vitòria, Internacional Villanueva, CEU Sant Pau, UDIMA i la Pontifícia (Comillas), en destaquen cinc per la seva orientació internacional i per la tasca que fan per atraure talent jove a la regió, ha assenyalat l'Institut.

Es tracta de la Universitat Alfons X el Savi (UAX), que fa més de vint anys que fomenta la mobilitat d'estudiants per tot el món mitjançant convenis de cooperació amb institucions estrangeres.

Compte amb un programa acadèmic adaptat a les necessitats del mercat internacional i a l'interès dels alumnes i amb unes instal·lacions equipades amb els sistemes més actuals per oferir la formació integral als seus alumnes.

La Universitat CEU San Pablo té un model educatiu basat en una concepció integral de l'home i destaca per l'atenció personalitzada i la formació a la doctrina de l'Església catòlica. La seva orientació internacional la fa oferir titulacions bilingües i té una àmplia oferta d'intercanvi amb centres universitaris d'altres països.

El 30% dels estudiants a la Universitat Europea de Madrid són d'origen internacional. Aquest centre compta amb varietat de programes per a estudiants internacionals entre els quals hi ha programes de formació professional i educació tècnica superior, així com títols de grau i postgrau.

La Universitat Francisco de Vitoria forma part d'una xarxa internacional de centres educatius a Europa, els Estats Units, Mèxic i Amèrica del Sud. Ofereix més de 50 graus i dobles graus, cicles formatius de grau superior, escola de postgrau, doctorats, diversos centres de recerca.

Finalment, la Universitat Pontifícia Comillas està inclosa entre els llocs 601-650 del rànquing internacional QS. La projecció internacional es materialitza en diversos graus bilingües i ofereix la possibilitat d'estudiar el segon curs d'alguns dels seus graus a l'estranger.