Les indagacions policials en el marc de l'anomenat «Cas Dandi» van acabar divendres passat, 26 de juny, amb la detenció de 6 membres d'aquest grup al qual els investigadors atribueixen 25 robatoris, tot i que podrien estar implicats en molts més. Els Mossos els van detenir a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) i l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). Els detinguts cometien els robatoris els dies feiners quan la gent era fora de casa, Els detinguts són Davit T, de 46 anys i amb domicili a Santa Coloma de Gramenet, Giorgi M, de 47 anys i amb domicili a L'Hospitalet de Llobregat, Giorgi K, de 38 anys i amb domicili a L'Hospitalet de Llobregat, Daviti G, de 22 anys, amb domicili a Barcelona i amb antecedents, Eldar K, de 39 anys i amb domicili a Barcelona i Tamaz E, de 24 anys, amb domicili a Barcelona i amb antecedents. Tots els arrestats són naturals de Geòrgia. A dos d'ells, Daviti G i Tamaz E, la policia també els imputa un delicte de falsificació de document públic.

El modus operandi

Els detinguts es dividien en dos subgrups per a poder cobrir un territori més extens, però tenien cura de no actuar en els municipis on ells vivien. Els dos subgrups delinquien seguint sempre un mateix modus operandi: ho feien de dia, bàsicament en dies feiners (preferentment al matí) i aprofitant les absències prolongades de la gent dels seus domicilis -per raons laborals, per exemple. Amb això s'asseguraven que les víctimes no serien a casa i que tampoc hi serien els seus veïns, potencials testimonis dels robatoris.

Els lladres solien entrar en blocs de pisos escollits després d'una acurada observació dels nuclis urbans on havien decidit robar. Forçaven la porta del carrer i, després, entraven al domicili escollit forçant la porta amb el mètode del bombí, que consisteix en fracturar els panys de les portes. L'objectiu dels robatoris eren els objectes petits, fàcils de transportar i de vendre, com ara joies, aparells electrònics (telèfons mòbils, PDA, reproductors MP3, càmeres fotogràfiques, etc), ordinadors portàtils i jocs per a consoles.

De moment, els investigadors impliquen els detinguts en robatoris denunciats a Rubí (Vallès Occidental), Manresa (Bages), Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Aiguafreda (Vallès Oriental), La Garriga (Vallès Oriental), Vic (Osona), Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), Caldes de Montbui (Vallès Oriental) i Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), Òdena (Anoia), Vilanova i la Geltrú (Garraf) i Platja d'Aro (Baix Empordà).

Detenció «in fraganti»

Pel que fa al dispositiu dut a terme el divendres de la setmana passada per part de la Unitat Territorial d'Investigació de Girona (titular de la investigació), els mossos van enxampar Daviti G, Tamaz E i Eldar K 'in fraganti' a Sant Andreu de la Barca. En el moment de la detenció, els mossos els van trobar diversos objectes que haurien sostret d'un domicili d'aquesta població. A més, al vehicle dels detinguts es van localitzar força eines, entre les quals claus angleses, tornavisos, alicates i unes estenalles.

En el marc del mateix dispositiu els mossos van detenir Davit T, Giorgi M i Giorgi K a L'Hospitalet de Llobregat. També en aquest cas els policies van localitzar una bossa plena d'eines en un cotxe emprat pels detinguts.

En els registres fets el mateix divendres als 4 domicilis dels arrestats (dos a Barcelona, un a Santa Coloma i un a L'Hospitalet), els mossos d'esquadra van recuperar una quantitat considerable de joies, rellotges, aparells d'informàtica, de fotografia i telèfons mòbils, entre altres articles. Hi havia també algunes eines, incloses un parell de capses amb broques. Tots aquests objectes podrien ser fonamentals, a parer dels investigadors, per vincular els detinguts amb més robatoris a domicilis ocorreguts enguany a les comarques de Barcelona i Girona.

Els detinguts van passar ahir, dilluns, a disposició del Jutjat d'Instrucció de Ripoll. No obstant això, i com dèiem més amunt, la Unitat Territorial d'Investigació de la Regió Policial Girona manté el cas obert i no descarta la implicació d'aquest grup criminal en més fets. Tampoc descarta la detenció de més persones presumptament relacionades amb el grup.