El lloc web depèn únicament de la informació ciutadana, i aspira a convertir-se en una xarxa de referència perquè l'internauta comprovi la situació real a peu de carrer amb només un 'clic'.

L'enginyer promotor de la iniciativa, Vasco Furtado, ha ressaltat que les autoritats "monopolitzen" la informació sobre delictes a través de xifres segons la seva opinió qüestionables, ja que "fins al 50% d'alguns tipus de crims no es denuncien". Per aquesta raó, ha creat 'Wikicrimes' ('Wikicrímenes', en castellà), una pàgina amb la qual la gent podrà dir "aquesta zona és perillosa, aquí ocorren crims", com ha assegurat en declaracions a la BBC recollides per otr/press. "La informació és pel ciutadà, que és qui decidirà què fer amb les dades que consideri rellevants", ha afegit.

El funcionament de la pàgina és relativament senzill, ja que l'internauta únicament ha de registrar-se i assenyalar mitjançant una xinxeta fictícia el lloc on va passar el crim. Tot seguit, haurà d'omplir una espècie de fitxa criminal que contingui dia i hora del delicte, quantes persones van estar involucrades o si hi va haver cap testimoni, entre d'altres aspectes. Com a curiositat, el mapa d'Espanya es troba en blanc, de moment.