Aeroports, bars, centres comercials, etc. en algun moment tots ens hem connectat a un punt de Wifi gratuït. Malgrat els avantatges que ofereix aquest tipus de connexió també poden suposar grans perills, ja que qualsevol pot accedir als nostres terminals i robar en un moment les nostres dades.

Els ciberdelinqüents poden obtenir fàcilment adreces de correu electrònic, les nostres fotografies, llegir missatges xifrats i fins i tot aconseguir les claus d'accés a les nostres xarxes socials o al nostre banc online.

De fet, els hackers creen punts de Wifi gratis falsos per robar les dades de tot tipus de terminals. A continuació pots conèixer com protegir-te dels perills del Wifi gratis en cinc passos:

Com protegir-nos del perill del Wifi gratis:

- En primer lloc has d'evitar que el teu dispositiu es connecti automàticament a qualsevol xarxa Wifi mentre et mous. Per això, senzillament has de desactivar el Wifi.

- Connecta't tan sols a Wifis públics en els quals puguis confiar i en els quals se t'ofereixi un tipus de contrasenya per accedir a la mateixa. El seu nivell de seguretat ha de ser WPA, en lloc de WEP.

- En connectar-te a una xarxa pública desactiva sempre l'opció de compartir arxius, especialment quan ho estàs fent des d'un portàtil o des d'una tauleta amb Android. En molts ordinadors amb Windows aquesta opció es desactiva automàticament quan configurem el Wifi com a xarxa pública.

- Quan iniciem sessió amb un Wifi gratuït, hem d'assegurar-nos que la connexió està encriptada. La URL de la pàgina d'inici ha de començar amb HTTPS en lloc d'HTTP. També és important que durant tot moment de la nostra navegació anem vigilant que la connexió segueix sent xifrada, pots fer-ho comprovant que apareix un cadenat.

-Si introdueixes contrasenyes per accedir als teus comptes bancaris o per a realitzar una compra, és millor que ho facis a través del teu ADSL o des de les dades del teu propi mòbil.

Una vegada que has accedit a un punt de Wifi gratuït pots saber si el teu dispositiu ha estat ´hackejat´. Tan sol has d'estar atent a certs aspectes:

-Comprova si creix de forma anormal el teu consum de dades.

-Estigues alerta si de sobte t'apareixen anuncis no desitjats.

-Assegura't que no tens instal·lades aplicacions no sol·licitades per tu o que les que tenies funcionen amb normalitat. Preocupa't si de sobte les teves «apps» habituals es tanquen amb freqüència i de forma inexplicable.

-Compte si les trucades es tallen o els missatges no t'arriben, pot ser que estiguin sent derivades cap a altres números d'alta tarificació.

-Si la bateria s'esgota sobtadament pot ser que t'hagin instal·lat un programa a la memòria i que estigui executant diverses aplicacions alhora.

-Quan t'arribi la factura analitza que aquesta no és més elevada del normal.