Un ambiciós projecte preveu l'enderroc de 600 pisos del centre de Salt i la rehabilitació d'uns 1.200 habitatges. L'Ajuntament de Salt va presentar ahir un pla de dotze anys de durada amb una inversió global de 200 milions d'euros que haurà de servir per aconseguir una profunda transformació del sector centre. El projecte es divideix en dos sexennis, amb cent milions d'euros en cadascun dels dos períodes. Han calgut uns dos anys de treball per implicar les administracions supramunicipals. "És un somni fet realitat", va assenyalar ahir l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda.

En els primers sis anys es preveu l'enderroc d'uns 300 habitatges i la reforma integral de 600 pisos. En aquest període l'Estat hi aportarà 54 milions d'euros, la Generalitat 14,5 milions, l'Ajuntament 9,9 milions i la resta anirà a càrrec dels particulars implicats (21,4 milions).

En ple municipal va aprovar ahir per unanimitat els primers passos del projecte. Es va acordar demanar a la Generalitat que declari Àrea de Renovació Urbana (ARU) al perímetre de carrers formats per Àngel Guimerà, Santiago Ramón i Cajal, Torras i Bages, Països Catalans i Esteve Vila. Aquí és on s'enderrocaran els 600 pisos. Els enderrocs serviran per crear espais lliures amb places i zones verdes i possiblement amb algun equipament. Es tracta del sector de Salt que va créixer desmesuradament durant els anys seixanta i setanta i que té una densitat molt alta. També es va acordar la proposta d'acord de la comissió bilateral de l'ARU i demanar els diners a la Generalitat i l'Estat.

Pel que fa a la rehabilitació, els primers passos es faran en els propers mesos. No s'obligarà ningú a acollir-se al pla, però els qui ho facin rebran importants subvencions. Abraçarà una àrea molt més àmplia, excloent noves les zones que s'han desenvolupat més recentment.

En la primera fase del pla, de dos anys de duració, s'hi destinaran 40 milions d'euros fruit de l'aprovació d'un conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Ministeri de l'Habitatge per impulsar les primeres inversions. El conveni se signarà en breu. Per part del Govern central el signarà la ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, per la Generalitat el conseller Francesc Baltasar, i per l'Ajuntament, l'alcaldessa, Iolanda Pineda (PSC).

Abans de l'aprovació al ple, els cinc portaveus dels grups municipals van demostrar la seva unió en el projecte amb una roda de premsa conjunta. L'alcaldessa va explicar que espera que el projecte serveixi perquè "els saltencs i saltenques arrelin al territori. Que a Salt tothom hi pugui trobar les condicions per desenvolupar-se com a persona, un entorn còmode i agradable, on vingui de gust quedar-s'hi". També va indicar que "tenim a tocar dels dits la transformació que Salt ha somiat durant anys, que els saltencs i les saltenques han somiat durant anys: una profunda i definitiva remodelació del sector centre".

Pineda va apuntar que "davant la problemàtica -l'alta densitat al centre- havíem estat reclamant una i altra vegada una intervenció valenta i urgent" i va afegir que "sols no podríem arribar enlloc. Només hauríem posat petits pedaços". El projecte de transformació urbana és "el més gran viscut mai a les comarques gironines", segons Pineda.

El portaveu de CiU, Jaume Torradé, va titllar el pla com "una excel·lent notícia" i va detallar la importància de "mantenir els criteris durant els dotze anys de projecte". Per ERC, Joan Boada va assenyalar que "ara es podrà fer el que sempre havíem predicat i mai havíem pogut assumir". El portaveu d'ICV-IpS, Ramon Muñoz, va demanar que s'aprofiti "la gran oportunitat" per posar els diners "allà on toca". El regidor del PP Antonio González va felicitar la gent que ha fet possible aquest projecte.