Espanya no aconseguirà rebaixar el seu dèficit públic del 8,51 % del PIB actual al 5,3 % per aquest any i al 3 % el següent, com va prometre el Govern de Mariano Rajoy, segons va pronosticar ahir la Comissió Europea (CE), que a finals de mes anunciarà si exigirà més ajustos i reformes al país.

La CE calcula que el dèficit se situarà en el 6,4 % del PIB aquest any, mentre que el 2013 quedarà en el 6,3 %, però adverteix que no ha tingut en compte en el seu pronòstic les mesures de consolidació pressupostària que preveuen prendre les comunitats autònomes i que encara han de ser enviades a Brussel·les.

El comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, va dir que el pròxim dia 30 es revelarà si el país necessita mesures fiscals addicionals, una vegada hagi analitzat els plans de retallades de les regions i la reforma bancària juntament amb els programes d'estabilitat i de reformes, amb la qual cosa va descartar de moment que concedeixi un any més a Espanya per complir amb la seva meta per a 2013.

El polític finlandès va explicar que les xifres negatives d'Espanya es van produir fonamentalment perquè les comunitats autònomes encara no han especificat tots els ajustos que portaran a terme i perquè la Seguretat Social tornarà probablement a registrar un dèficit aquest any.

"La desviació va respondre fonamentalment al fet que els ingressos van ser menors d'allò esperat, mentre que el creixement va ser més baix", precisa la CE en el seu informe específic sobre Espanya.

"La CE té total confiança en la determinació del Govern espanyol per complir els objectius fiscals", va dir Rehn.

Reptes fiscals

Rehn va explicar que a Espanya la clau per reforçar la confiança i el creixement és abordar de manera immediata els reptes fiscals i financers amb total determinació i això requereix una acció decidida per recapitalitzar el sector de les caixes i aplicar de manera enèrgica la Llei d'Estabilitat Pressupostària per reduir i minimitzar el risc de desviaments dels governs regionals.

La CE també va revelar que Espanya es mantindrà en recessió tot l'any, amb una contracció del PIB de l'1,8 %, però tornarà a créixer el 2013, si bé el balanç de conjunt de l'any vinent encara serà negatiu (amb una caiguda del PIB del 0,3%). La contracció serà més marcada durant els primers sis mesos de l'any, però Espanya tornarà a la sendera del creixement a partir del primer trimestre de 2013, quan presentarà una evolució del PIB del 0,5 %, que vindrà seguida d'altres successives fins a finals d'any (0,4 % cada trimestre).