La Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG) ha participat en un projecte de cooperació i desenvolupament a Sudàfrica, que s'ha allargat durant més d'un any i l'objectiu del qual ha estat demostrar que la cultura i les expressions artístiques són una eina fonamental per generar possibilitats de feina als països del Sud i per contribuir al desenvolupament de les comunitats. La UdG hi ha col·laborat juntament amb la ONG Humana Fundación Pueblo para Pueblo, que des de 1987 duu a terme programes de cooperació a l'Àfrica, Amèrica Llatina i l'Àsia gràcies als recursos que obté de la gestió tèxtil procedent de la roba usada. Al programa s'hi ha acollit 2.500 joves.

El projecte, que compta amb el cofinançament de la Comissió Europea, pretén "promoure i expandir" les capacitats de 2.500 joves de 20 comunitats a les ciutats de Estrand i Durban per a millorar les seves habilitats de vida i contribuir positivament al desenvolupament comunitari a través de l'art i la cultura. El director de la Càtedra UNESCO, Alfons Martinell, i la coordinadora de projectes, Gemma Carbó, van viatjar a Johannesburg a principis de juliol per a participar en un seminari i assistir al festival 'Youth in action', on uns 2.500 joves van exhibir les seves qualitats artístiques, fruit del treball de tot un any.

La coordinadora de projectes de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la UdG, Gemma Carbó, explica l'origen del projecte: "Arrenca gràcies a l'experiència prèvia d'Humana, que treballa fa temps en projectes a Sudàfrica formant líders comunitaris. Aquest pretén animar a aquests joves a que creïn uns clubs en les seves comunitats on treballin amb altres joves a través de llenguatges artístics com les arts visuals, el teatre, la música, la dansa... Ens hi vam implicar perquè aquesta iniciativa s'inscriu en la nostra línia de treball, que es basa en la centralitat que la cultura té en els projectes de cooperació al desenvolupament".

Els impulsors del projecte han estat Humana, la Universitat de Girona i una entitat sud-africana anomenada GOMACC (Gauteng Organization of Community Arts and Culture Centres) que s'encarrega de la formació d'artistes. El treball de tot un any es va poder veure del 2 al 4 de juliol a Johannesburg, on s'hi van organitzar uns tallers, es van fer unes jornades de formació i també uns seminaris per aprofundir en quines haurien de ser les polítiques de cooperació des d'aquesta perspectiva cultural.

"El resultat és fantàstic", reconeix Gemma Carbó, "els joves tenen una gran capacitat innata per a expressar, emocionar, comunicar a través del cant, la dansa, l'expressió oral, el teatre, la poesia... El progrés que han fet durant un any de formació ha estat espectacular". I afegeix: "Alguns d'ells han consolidat petites companyies i els hem ajudat a establir connexions amb el mercat teatral local, amb les xarxes que ja hi treballen al territori. A partir d'aquí ells ja són capaços de moure's en aquest sector".

"No tots viuran del teatre, la música o la dansa però el fet d'haver participat en aquesta formació els servirà per a millorar el desenvolupament de la seva comunitat. Gràcies a aquests coneixements i aquestes expressions artístiques tenen més eines per a treballar en el desenvolupament de la seva comunitat", assegura Carbó, "la cultura no resoldrà, òbviament, les necessitats fonamentals de sanitat, educació, alimentació... però és un recurs imprescindible per a ajudar a superar aquestes dificultats, tant en el sentit més pràctic o econòmic perquè realment genera possibilitats de feina i també perquè, només des de la cultura entesa com a comunicació en la comunitat i com a identitat i manera de fer les coses, serà possible superar la pobresa, tenir una educació de qualitat... La cultura té la gran força d'estar en els dos àmbits: garantir la sostenibilitat de qualsevol acció de cooperació i alhora ser un recurs claríssim de superació de la pobresa".

El festival i seminari "Youth in action", on van participar 2.500 joves de Westrand i Durban, es va celebrar a principis de mes però els resultats i l'activitat artística dels joves no tenen data de caducitat i tampoc acaben els resultats del projecte.