Richard Roberts és el director científic del New England Biolabs, als EUA, i explica els descobri?ments sobre l'ADN sense infor?mació com el procés de fer un film, "on elimines els plànols que no et serveixen". A més, es mostra convençut que arribarà la clona?ció humana i denuncia que hi ha malalties que afecten els països en vies de desenvolupament que es podrien curar si s'hi invertís prou.

És una pregunta gairebé obligada, però, veurem en algun moment un clon humà?

Eventualment sí: n'estic segur, però amb finalitats reproductives; per a altres qüestions com els trasplantaments hi ha opcions més efectives. Si penses en la història de la fertilització in vitro, veuràs que al principi hi havia qui creia que no era moralment acceptable, però quan es va fer, es va demostrar que sortia bé i que els nadons eren perfectament normals, va resultar una bona manera de curar la infertilitat. Quan sigui més fàcil clonar humans es farà. Em sorprendria si això no passés. No sé si aviat, però passarà.

Hi haurà l'oposició de grups polítics o religiosos; l'Església ja s'ha mostrat contrària a la clonació humana.

Sí, però és que l'església està en contra de moltes coses, són molt sensibles. Les reserves morals desapareixeran perquè la moralitat no és quelcom absolut. Els avantatges seran més que els desavantatges. Quan les parelles es casen volen tenir fills, i si no poden això es converteix en un problema important per a ells, i que cal solucionar.

El seu laboratori està investigant en aquest moment amb medicaments per als països en vies de desenvolupament. Creu que s'inverteix prou diners en aquest tipus d'investigació?

No, perquè les farmacèutiques no n'obtenen beneficis. De fet, la millor manera que han trobat d'oferir medicaments a aquests països és enfortint els investigadors d'aquelles nacions per tal que siguin ells mateixos els qui desenvolupin els medicaments.

Però vostè s'ha mostrat molt crític amb el comportament d'aquestes compa?nyies, i no deixa de ser part d'aquest sistema.

No, nosaltres no som una farmacèutica. Hem decidit invertir part dels nostres diners a intentar solucionar algunes de les malalties que afecten els països en vies de desenvolupament, com a projecte humanitari.

Creu que hi ha malalties que podrien ser solucionades si s'hi invertissin prou diners?

Segur que sí. Les meves investigacions són tan bàsiques que afecten tots els camps de la biologia, a fer medicaments i a d'altres aspectes. Un dels projectes que tenim a New England Biolabs està relacionat amb la filariasi, que és una malaltia bastant horrible que causa l'elefantiasi. Està causada per un paràsit que estem estudiant per saber què fa i com ho fa. Dins d'ell hi viu un bacteri que si poguéssim matar, provocaria la mort del paràsit. Això vol dir que si trobes l'antibiòtic adequat, trobes la cura de la malaltia. Estem analitzant el genoma d'aquest bacteri per trobar el gen en particular que ens permeti crear aquest antibiòtic.