Des de fa uns dies, Barcelona imposa multes als clients de les prostitutes que exerceixen al carrer amb sancions de fins a 1.500 euros, que poden doblar-se fins als 3.000 si mantenen les relacions sexuals a la via pública. Vila està al capdavant de la regidoria encarregada de gestionar aquesta ordenança

Les sancions acabaran amb la prostitució al carrer?

Aquesta normativa parteix d'una idea d'un model de ciutat que vol llançar un missatge a la ciutadania i a la gent que ens visita de tot el món del que no volem que passi en els nostres carrers i places. Estem treballant, sobretot, per donar sortida a les persones que exerceixen aquest tipus d'activitat. També treballem amb l'origen del problema: Si no hi hagués demanda no hi hauria oferta. Per això l'ordenança posa més èmfasi en el client, que és qui rep més sancions. Val la pena destacar que les prostitues no seran sancionades si no volen, perquè podran commutar la multa acollint-se a programes socials o formatius encaminats a deixar aquesta activitat si així ho volen. També volem aportar el nostre gra de sorra, tot i no ser competència nostra, a lluitar contra el tràfic de persones i l'explotació sexual.

Barcelona és una de les ciutats europees amb més prostitutes...

Com que no hi ha un marc normatiu europeu, hi ha un cert efecte reclam en els estats on és possible exercir aquesta activitat. Per tant, les màfies i persones vinculades a aquest negoci s'instal·len a casa nostra. Amb la normativa que tenim a Barcelona volem posar-los les coses una mica més complicades.

La prostitució hauria d'estar tipificada com a delicte?

La societat hauria d'afrontar un debat sobre aquest àmbit. Ho van fer a Suècia, on van considerar que la prostitució és una forma de submissió de les dones respecte als homes, i que la majoria de dones que l'exerceixen no ho fan de forma voluntària. A Barcelona, l'alcalde té un posicionament abolicionista, però no és l'administració local la que té competències per decidir sobre aquest tema. El que cal és un debat social, i una reflexió sobre un fenòmen global.

Un informe del departament de Prevenció i Seguretat del mateix Ajuntament desaconsella prohibir-la...

Aquest informe ve a dir que, tot i que es prohibeixi, no s'acabarà amb la prostitució. És cert, però és que encara que hi hagi una llei que proheibeixi matar o robar, no acabarem amb aquestes pràctiques. El que volem és dificultar les coses a qui vulgui instal·lar-se a la ciutat i realitzar aquest tipus d'activitat que comporta explotar a altres persones.

Tot i fracassos com el de la Jonquera, animaria els ajuntaments gironins que tenen prostitutes a les carreteres a prohibir i sancionar aquesta pràctica?

Cada ajuntament ha de poder establir un cert model del que vol ser. Seria positiu que hi hagués un posicionament unànime sobre aquesta qüestió des del món municipal. Això pressionaria l'administració central, que s'hauria de posar les piles en aquesta qüestió.