20 de març de 2019
20.03.2019
Diari de Girona

Exposaran el bressol que Masó va dissenyar per als seus fills

20.03.2019 | 01:03
Exposaran el bressol que Masó va dissenyar per als seus fills

La Fundació Rafael Masó ha rebut en donació el bressol que l'arquitecte va dissenyar per als seus fills. Data del 1921, és una peça destacada del mobiliari noucentista i destaca per tenir el relleu en ceràmica d'un àngel encastat al capçal. Masó el va dissenyar per a la seva primera filla, Rosa, i també el van fer servir els altres sis fills que l'arquitecte va tenir amb Esperança Bru. Precisament, un d'ells és el que l'ha donat a la fundació, amb l'objectiu que s'exposi a la Casa Masó del carrer de les Ballesteries. Recentment, la fundació ha rebut dues donacions més: 22 dibuixos fets per la primera filla de l'arquitecte entre els anys 1936 i 1945, i una prestatgeria dissenyada per Rafael Masó el 1923 per al seu apartament del carrer Santa Eugènia.

La Fundació Masó acaba d'incorporar a la seva col·lecció una de les obres més destacades i singulars dels múltiples dissenys de mobiliari que l'arquitecte noucentista va fer durant la seva carrera. Es tracta del bressol que va dissenyar el 1921 per a la seva filla Rosa, i que posteriorment també va servir per als altres sis fills que va tenir. Un d'ells, Rafael Masó Bru, és qui ha fet donació del bressol a la Fundació. Aquest bressol ja va ser destacat el 1976 per Josep Mainar al seu llibre El moble català com una de les peces més representatives del moble noucentista. El 2016 es va poder veure a l'exposició Masó interiors al Museu d'Història de Girona. En aquella ocasió, el director de la Fundació, Jordi Falgàs, va escriure al catàleg que el bressol és un dels objectes més destacats del conjunt de mobiliari que Masó va projectar per a la seva llar. El bressol es distingeix pel relleu de ceràmica d'un àngel, obra de Joan B. Coromina, encastat al capçal damunt de la inscripció en relleu de la popular oració de l'àngel de la guarda: «Àngel de ma guarda/ dolça companyia/no'm desampareu /ni de nit ni de dia». Als peus, en un altre relleu en forma de dos cors inserit dins de la característica el·lipse dels mobles de Masó, s'hi pot llegir la data de naixement de Rosa Masó Bru. I als dos laterals, també en relleu, «cada gronxada t(e) daré una abraçada/ cada abraçada un beset amorós».

Aquesta incorporació és l'última de tres donacions que ha rebut recentment la Fundació Rafael Masó. La primera va ser feta per la família Castanyer Figueras, i consta de 22 dibuixos fets per Rosa Masó Bru entre 1936 i 1945. Les famílies Castanyer i Masó vivien al mateix bloc d'apartaments, i els dibuixos van ser fets per Rosa Masó durant les vetllades musicals i literàries que Josep Castanyer organitzava a casa seva durant la Guerra Civil i inicis de la postguerra. Es tracta de dibuixos i pintures originals amb els quals Rosa Masó anunciava i convidava a petits recitals de poesia, música, festes de Nadal o a una conferència sobre excursionisme.

La Fundació Masó també acaba de rebre una donació de Josep Fontanet Masó, fill de Rosa Masó, de la qual destaca una prestatgeria dissenyada per Rafael Masó el 1923. Com en el cas del bressol, la prestatgeria també porta una inscripció: «La casa de l'Esperit/fa l'esperit de la Casa».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit