Difondre els valors i principis de la Unió Europea a les comarques gironines: aquest és el principal objectiu de l'associació cultural Fem Europa, presentada divendres passat. Francesc Xavier Vilosa n'és el president.

Europa està lluny de Girona?

En algunes coses sí, però en d'altres, no. En algunes coses som molt europeus, però en què estem molt lluny? En el que també passa en altres llocs: que hi ha molta barretina, diguem-ne.

Pensen que molts gironins es poden engrescar amb aquest projecte?

Sí, i més des del punt de vista que ho volem enfocar, que és sobretot el coneixement de gent d'altres llocs d'Europa. Cada vegada hi ha més gent de fora, aquí. I una de les propostes que va sortir a l'assemblea va ser fer explicacions dels països a partir de gent de fora. Per exemple, un maltès que sigui aquí ens pot parlar de Malta.

Volen posar en contacte la gent d'Europa que viu a Girona?

Sí, però aquest no seria l'objectiu principal. Seria aprendre d'ells, i després el que es vol fer són viatges a través de gent que tinguem de contactes en altres llocs. Anar a visitar alguns d'aquests estats membres mitjançant coneixences que tinguem allà.

Entraran en contacte amb associacions similars a la seva d'altres ?països d'Europa, per crear una xarxa?

Sí, aquest és un dels objectius primordials. Volem unir esforços i no anar per lliure, perquè hi ha molta gent que fa coses similars.

Així doncs, volen divulgar Europa a casa nostra?

També, però toquem de peus a terra i per això comencem per Girona.

Com es pensen donar a conèixer?

Sobretot, a través de les nostres coneixences i amistats. I després, a partir de la constitució formal i més acadèmica, que farem l'any que ve. Llavors ens donarem a conèixer en àmbits institucionals, acadèmics i polítics. Ens obrirem a l'exterior.

També concretaran quines són les primeres activitats a fer?

Sí, la idea és poder concretar el que farem el 2009. En la primera assemblea van sortir moltes propostes, i serà qüestió de tenir una mica de criteri i fer selecció.

Vénen a omplir un buit a Girona?

Sí: a Girona, sense dubte. Hi ha molta gent europeista, no som pas originals, en això. Però a Barcelona sí que hi ha organitzacions similars.

Podran aglutinar tots aquests europeistes?

Sí, la idea és aquesta. I estar totalment desvinculats de qualsevol partit o de qualsevol creença religiosa, de manera que estigui oberta a tothom. L'única condició sine qua non és que siguin europeistes convençuts. Això no exclou que, en determinats aspectes, es pugui tenir una veu pròpia o fer una mica de lobby, però ha de tenir aquest caire més net.

Tenen previst reunir-se amb les institucions per fer-los demandes o volen fomentar senzillament les relacions ciutadanes?

Això serà en una propera fase, ara estem en una etapa primerenca.