La multinacional Hutchinson, dedicada a la fabricació d'accessoris per a cotxe, ha presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per suspendre temporalment contractes a 393 treballadors de la plantilla de la seva fàbrica de Palamós. L'expedient, que es va presentar aquest dilluns a Treball, preveu que un 90% de la plantilla deixi d'anar a treballar de manera rotativa des d'ara i fins al proper 31 de març. El representant del comitè d'empresa i membre de CCOO Albert Tavernero va ressaltar que l'ERO preveu que "l'empresa tanqui uns dies determinats, com ara els divendres, tot i que encara s'ha d'acabar de negociar l'expedient amb la direcció".

La direcció de l'empresa va entrar l'expedient de regulació d'ocupació aquest dilluns a Treball. L'ERO preveu la suspensió de contractes de manera temporal a un 90% de la plantilla des d'ara i fins al proper 31 de març. Segons va explicar el representant de CCOO a l'empresa, Albert Tavernero, les suspensions es faran "de manera rotativa, depenent de les seccions" i fins i tot també es preveu que hi hagi dies -com ara els divendres- en què l'empresa tanqui les portes.

Es preveu que els treballadors que estiguin més afectats per l'expedient deixin d'anar a treballar un màxim de 22 dies, segons ha concretat Tavernero. El representant del comitè ha dit que des de la direcció se'ls ha argumentat que els motius de presentació de l'expedient es deuen a la davallada de comandes, arran de la crisi que travessa el sector de l'automòbil.

I és que la planta que la multinacional té a Palamós, situada al paratge de la Pietat, es dedica a la fabricació de components per a cotxes. Entre les peces que es produeixen hi ha, per exemple, els tubs d'aire condicionat. "La crisi ens ha tocat d'aquesta manera i no s'hi pot fer res", va indicar Tavernero.

A partir d'aquest moment, s'obre un període de negociacions entre el comitè d'empresa i la direcció de la planta per negociar els termes de l'ERO. El portaveu de CCOO va avançar que la propera reunió entre les parts, després que els citessin per comunicar-los la presentació de l'expedient, serà dilluns vinent.

Des del comitè d'empresa ja s'ha demanat a la direcció de la factoria Hutchinson que els posi els comptes sobre la taula i, sobretot, el pressupost per a l'any vinent. "Hem fet un incís molt important en aquest tema, perquè no ens refiem que això no acabi en una situació molt més traumàtica", va indicar Albert Tavernero. I va afegir: "Volem veure els pressupostos per saber si l'ERO de suspensió temporal de con?tractes és una solució eficaç".

Des de la UGT de Girona, van advertir que estaran "especialment vigilants pel que fa als treballadors i treballadores d'edat pròxima a la jubilació. El nostre sindicat creu l'expedient podria perjudicar-los posteriorment, a l'hora que els toqui jubilar-se".

Igualment, la UGT de Catalunya aposta per esgotar al màxim la situació d'expedient de regulació temporal, perquè "creu preferible un expedient temporal llarg a arriscar-se a patir després un expedient definitiu".

A la planta de Palamós en aquests moments hi treballa una plantilla de 480 persones, i es calcula que més de 400 estaran afectades per l'ERO que s'ha presentat. A més d'aquesta planta al municipi baixempordanès, la multinacional compta també amb altres centres de producció del grup Hutchinson en països de l'Europa de l'Est, com ara Polònia.

Plantilla mobilitzada

Els treballadors de l'empresa Hutchinson ja han protestat diverses ocasions contra situacions que han viscut a l'empresa. Entre aquestes, el 18 de setembre de ?l'any passat el comitè d'empresa es va tancar en bloc a l'empresa, davant el mutisme de la direcció a l'hora de donar-los informació sobre canvis de treballadors i torns que es portaven a terme.

A més, el mes d'abril els treballadors van penjar diverses pancartes de protesta davant la fàbrica denunciant un "ERO encobert", amb paraules de Tavernero i el comitè d'empresa. Criticaven que en els darrers dos anys hi havia hagut un degoteig de baixes i acomiadaments que havien comportat passar de 720 treballadors a 540. Ara n'hi ha 480 en total a la plantilla.

D'altra banda, la plantilla també havia sortit al carrer per protestar contra el nou Pla General de Palamós. Sostenien que amb la requalificació dels terrenys es comprometia el futur de l'empresa, que es podria deslocalitzar.

La direcció de l'empresa Comforsa estudia presentar un expedient de regulació d'Ocupació (ERO) amb caràcter temporal a la planta número tres que aquest grup té a Ripoll. Segons han informat fonts sindicals, el 40% de la plantilla (una setantena de treballadors) d'aquesta planta podrien deixar de treballar tres dies a la setmana. L'expedient s'aplicaria en un període d'entre quatre i sis mesos. L'ERO afectaria tots els treballadors de manera rotatòria. És previst que les condicions de l'expedient es comencin a negociar els pròxims dies però els sindicats creuen que l'expedient pot ser una bona mesura per no haver de prendre mesures més dràstiques a llarg termini.

Segons algunes fonts, els clients de Comforsa que són empreses dedicades als components per vehicles pesats s'han trobat amb la dificultat d'obtenir crèdit. Aquest fet sumat al menor consum ha provocat una baixada molt important de comandes. La planta de Ripoll és la que més hauria notat la davallada motiu pel qual la direcció hauria optat per l'ERO. Les fonts sindicals consultades entenen que l'ERO pot ser un element més per no perjudicar la continuïtat futura dels llocs de treball. Per les informacions que tenen fins ara els sindicats l'ERO no afectarà per ara la resta de plantes que el grup té a Campdevànol.

Aquest ERO arriba pocs dies després que la Generalitat anunciés una injecció de capital d'entre 4 i 6 milions d'euros a la companyia, que disposa d'un pla estratègic a mitjà termini que preveu arribar a 110 milions d'euros de facturació en tres anys, un 45% superior a l'obtinguda el passat ?exercici.