L'apropament a l'hivern es fa evident en la totalitat de les poblacions gironines. Aquesta onada de fred que travessa aquests dies Catalunya ha fet baixar els mercuris dels termòtres a xifres inferiors als 10,5 graus i moltes poblacions centrals ja han registrats valors negatius. El Servei Metereològic de Catalunya (Meteocat), va avisar ahir, que tot i que la sensació de fred sigui notòria, les temperatures d'ara fa un any, registraven valors encara més baixos que els d'ahir.

De fet, des del Meteocat es va posar especial èmfasi a remercar les baixes temperatures que es van registrar durant la matinada de dimecres. Situant-nos gairebé a finals de mes i fent una valoració dels valors registrats fins ahir, la temperatura mitjana s'ha situat per sota dels valors mitjans corresponents per aquestes dates, tot i que no és considerat un fet atípic.

En comparació amb les temperatures del 2007 en aquest mateix mes, les estacions meteorològiques gironines mostraven xifres més baixes i fredes que les que s'han detectat aquest novembre. Si tenim en compte la mínima més baixa d'ahir, que va ser de -11,8 graus a Ulldeter (Ripollès) el 2007 la mínima en aquesta localitat va ser inferior als 14 graus negatius. Mentre encara aquest mes un nombre elevat de localitats presenta encara valors positius de mínimes, totes les mínimes del 2007 van ser sota zero.

Fred arreu

En aquest punt cal esmentar, que mentre el fred es va centrar a les vall i fondalades l'any passat, aquest novembre ha arribat a arreu del territori. Alguns dels casos destacats d'ahir són els 6,2 positius de Roses de temperatura mínima, així com Fornells de la Selva amb -6,2 o Sant Pau de Segúries amb -8,4 graus. Quant a les màximes, els valors més baixos els van registrar les localitats de Das (Cerdanya) i Molló (Ripollès) amb 2,7 graus cadascuna. La majoria de valors van situar-se entre els 8 i 9 graus, mentre que les màximes amb valors superiors als 10 van ser Castell d'Aro i la Bisbal (Baix Empordà) i Castelló d'Empuries (Alt Empordà). Cal destacar, tal com va manifestar el servei metereològic de Banyoles que la temperatura mínima d'ahir (-2,6) va ser el sisè valor més baix del mes de novembre des de l'any 1950 i la mínima més baixa d'aquest segle XXI.

Segons dades ofertes des de Meteocat, si es comparen les xifres del 2008 amb les de fa deu anys, s'observa que actualment fa més fred respecte als valors mínims. Tot i això, cal dir que la distància màxima entre aquests registres és de 4ºC, com és el cas de Sant Pere Pescador, amb -3,2 el 1998 i -7,1 el 2007, malgrat que el 2008 de moment se'n registrin 4,2 de positius.

Les baixes temperatures que afecten aquests dies el territori encara són més extremes a les cotes altes del Pirineu. Això fa que tant els gruixos com l'estat de la neu siguin òptims per esquiar i que les estacions puguin fer neu artificial. Després que La Molina obrís la setmana passada i se sumés a Masella, aquest cap de setmana és el torn de Vallter 2000 i Vall de Núria.