L'apagada analògica d'avui afectarà deu municipis de les comarques de la Selva i la Garrotxa que inicialment no estaven inclosos a la primera fase del pla de transició a la TDT. Tot i que no tots els habitatges dels pobles es quedaran sense el senyal analògic, perquè això anirà en funció dels repetidors dels quals depenguin, en els casos en què passi els televidents es quedaran sense poder veure TV3. La situació més greu es donarà en dos municipis selvatans, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu, on els afectats no podran veure cap mena de canal. La Generalitat fa pocs dies que s'ha adonat de la situació i ja ha enviat cartes als ajuntaments alertant-los.

A partir d'avui, l'apagada analògica començarà a ser una realitat a part de les comarques gironines, al Maresme i al Vallès Oriental. Tant l'Estat, que és qui s'encarregarà de fer la fosa, com la Generalitat han portat a terme una intensa campanya informativa per alertar els ciutadans que cal adaptar les televisions al nou senyal, o sinó es quedaran amb la pantalla negra.

A les comarques gironines, segons els plans del Ministeri d'Indústria, l'apagada afectava inicialment dinou municipis del Ripollès, tretze de la Garrotxa i un de la Selva (Fogars de la Selva). Però aquests darrers dies, la Generalitat s'ha adonat que aquesta primera fase inclourà deu municipis gironins més, que en un principi no hi estaven compresos. "Hem portat a terme un estudi d'una resolució recent del Ministeri, i hem vist com l'apagada afectarà parcialment diversos pobles que en cap moment estaven inclosos a les previsions del Ministeri", afirmava ahir el director del Programa d'Impuls de la Transició a la TDT de la Generalitat, Daniel Condemines.

A la nova llista hi ha vuit pobles de la Selva i dos de la Garrotxa. Pel que fa a la primera comarca, es tracta de Breda, Hostalric, Maçanet de la Selva, Massanes, Riells i Viabrea, Riudarenes, Sant Feliu de Buixalleu i Vidreres. Pel que fa a la Garrotxa, es tracta de Besalú i de Sales de Llierca. Segons Condemines, en especial en els casos de la Selva, l'Estat "mai ha avisat aquests pobles". A més, els seus representants no van assistir a la reunió per informar sobre la primera fase d'apagada, que es va fer a Girona a principis de mes. L'apagada, però, en aquests deu municipis no serà generalitzada, sinó que afectarà de manera desigual diferents parts del municipi, depenent del repetidor del qual depenguin. En el cas de la Selva, es tracta dels repetidors de Sant Celoni, Arbúcies o el Montseny; en el de la Garrotxa, del de Montagut. A efectes pràctics, la situació es traduirà en el fet que les llars afectades no rebran el senyal de TV3, però sí la resta d'analògics. "Es tracta d'una afectació limitada, però també important, perquè estem parlant de la televisió de Catalunya", va indicar Condemines.