L'Audiència Nacional prendrà declaració als detinguts en l'operació 'Pretoria' aquest divendres al matí. El límit legal només permet que estiguin detinguts fins el divendres, segons fonts jurídiques, s'esgotarà el temps legal establert. El que no es descarta és que se'ls pugui traslladar fins a Madrid aquest dimecres o dijous, segons fonts pròximes a la investigació, seria 'raonable' que ho fessin i quedessin custodiats a la Direcció General de la Guàrdia Civil a l'espera de passar a declarar davant el magistrat de l'Audiència Nacional responsable del cas, Baltasar Garzón.

En concret, els detinguts en aquesta operació són els exalts càrrecs dels governs de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra; l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz i el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco. També s'ha detingut el propietari de l'empresa Espais, Lluís Casamitjana, i de la constructora Proinosa, Josep Singla. A més, entre els arrestats hi ha un exdiputat del PSC al Parlament, Lluís Garcia Sáez, que ja va ser acusat d'estafa l'any 1999.

Els vuit detinguts ahir en l'operació anticorrupció urbanística realitzada a Barcelona han passat la nit en dependències de la comandància de la Guàrdia Civil, a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat).

L'últim detingut a ingressar a la seu de la Guàrdia Civil va ser l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, que ho va fer poc abans de les dues de la matinada.

Muñoz va arribar a Sant Andreu de la Barca procedent de l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a on va ser conduït per efectius de la Guàrdia Civil per col·laborar en la investigació i ajudar a recollir documentació.

El registre policial de diverses dependències del consistori es va iniciar sobre les deu del matí, i es va prolongar durant gairebé quinze hores.

La sortida de l'alcalde es va produir poc abans de l'una de la matinada al mig de les protestes d'un grup de veïns congregats davant la porta que en sortir el van acusar de "lladre, corrupte, i xoriço".

Poc després de sortir l'alcalde, efectius de la Guàrdia Civil van sortir de l'edifici, que estava envoltat per agents del cos, amb diverses caixes de documentació que es van carregar en una furgoneta.

Els detinguts són l'exconseller de la Generalitat Maciá Alavedra, l'exsecretari general de la Presidència Lluís Prenafeta, i l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz.

En l'operació, dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, també han estat arrestats per la Guàrdia Civil el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme d'aquesta localitat, Manuel Dobarco; el director gerent de Serveis, Pascual Vela, i l'exdiputat del PSC Luis García.

A aquests se sumen dos empresaris de la construcció, Josep Singla, de la immobiliària Proinosa, i Luis Casamitjana, president del grup immobiliari Espais, i a tots ells se'ls imputen els delictes de tràfic d'influències, blanqueig de capitals i suborn.