Tecnoferran, empresa de Torroella de Montgrí, comercialitza i instal·la a tot l'Estat els parallamps PDCE, un sistema completament innovador que deixa enrere els tradicionals i que serà presentat mundialment al Saló Nàutic de Barcelona -que comença demà- dijous vinent.

S'ha acabat patir perquè no ens parteixi un llamp?

Totalment. Amb el nou sistema de parallamps té un 99% de seguretat que no caurà un llamp a l'estructura on sigui vostè.

I fins ara què passava?

A la barca d'un dels nostres clients li va caure un llamp i li va fer importants destrosses. I això que duia parallamps. Ens va demanar com podia evitar que l'hi tornés a passar, i vam començar a investigar fins que vam trobar aquest nou sistema, que es fabrica a Andorra.

Quin és el problema dels parallamps, diguem-ne, tradicionals?

El seu gran problema és que la seva funció és atraure la descàrrega del llamp, captar-la, per després conduir-le fins al sòl. Però la seva eficàcia la quantificaria en un 60%.

Per què?

No sempre poden conduir la descàrrega a la base, dependrà de la intensitat del llamp i de la que pugui assumir el parallamps. Ha de pensar que poden arribar a circular pel cable del parallamps més d'un milió de volts, molt més que l'alta tensió.

Això deu enrampar una mica.

Tota instal·lació de més de mil volts ha d'estar protegida i senyalitzada com a tal, per evitar accidents a les persones. I no hi ha ni una instal·lació de parallamps que compleixi la norma.

Afecta també el sistema elèctric?

Un llamp provoca sobretensió en la instal·lació elèctrica i pot espatllar els aparells electrodomèstics i electrònics. I no cal que estiguin endollats, allò de desendollar la tele quan hi ha tempesta no serveix de res.

En una barca els problemes s'agreugen?

Si el llamp no troba sortida, perfora el buc buscant contacte amb l'aigua. Sé del cas d'un vaixell que es va enfonsar entre Palma i Barcelona. També pot provocar incendis, o fer malbé els aparells electrònics.

És possible evitar el procés?

El PDCE fa justament el contrari. Ja que el llamp porta tant de perill, en lloc d'anar-lo a buscar -com es fa fins ara-, evita que vingui cap a l'estructura que té la protecció. Elimina el procés de creació del llamp.

Sona molt gros, això.

És un desionitzador que anul·la el camp electrostàtic de la nau o edifici i, per defecte, la generació de llamps. Pel núvol és com si no existíssim, som una ombra. Si descarrega electricitat, ho farà en un altre lloc.

Hauria evitat que un llamp destrossés la cúpula de La Punxa?

L'edifici de La Punxa tenia aleshores un parallamps de darrera tecnologia. Però el llamp anava de terra cap als núvols, cosa que passa en un 15% d'ocasions i llavors no hi ha parallamps tradicional que ho pugui rebutjar. Amb el nou sistema no hauria passat. De fet, actualment La Punxa està protegida amb aquest nou sistema.