El tripartit no treu aigua clara sobre la necessitat o no de la línia de molt alta tensió. Uns defensen que amb aquesta infraestructura l'apagada elèctrica de les comarques de Girona no hauria passat. D'altres ho intenten desvincular i busquen les pessigolles a les elèctriques. Endesa, per la seva part, també recorre a l'argument de la MAT i, ara, ja comença a parlar de "catàstrofe". Fora d'aquest debat polític milers de persones de les comarques de Girona continuen avui sense tenir subministrament elèctric. Alguns ajuntaments hanpogut habilitar grans espais comuns on els afectats poden anar-se a dutxar, menjar i carregar el mòbil.

Per parts, el conseller d'Interior Joan Saura critica les "indefincions" i "ambigüitats" d'Endesa a l'hora d'establir un calendari per retornar el submnistrament elèctric als abonats. Desmenteix la companyia elèctrica després que aquesta assegurés que si la MAT ja estigués construïda "no estaríem vivint aquesta situació". En aque sentit, Saura assegura que la MAT "no és l'explicació" del que ha passat, sinó "una part molt petita". Així, pel conseller la causa és que "tenim trinxada la xarxa de mitja i baixa tensió" i que està en un estat "lamentable". "Amb la MAT no s'hagués evitat tot", va concloure.

El líder d'ERC, Joan Puigcercós, va advertir que Fecsa-Endesa reivindica la MAT "per desviar l'atenció" sobre les "deficiències a la xarxa de subministrament" i per "tractar de no pagar indemnitzacions" pels talls.

Puigcercós vol que es tingui en compte la possibilitat d'"intervenir" públicament algunes empreses elèctriques perquè "no garanteixen el subministrament". El líder d'ERC va recordar ahir que hi ha 33 torres caigudes i, en aquest sentit, va assegurar que, si no es garanteix el subministrament es deu "a l'estat de les xarxes de mitjana i baixa tensió, així com la falta d'inversions per mantenir-les en les degudes condicions". "Si fallés el transport de les línies d'alta tensió hi hauria problemes de subministrament en moltes altres zones, per la qual cosa Fecsa-Endesa sap molt bé que el que està fallant és la xarxa de mitjana i baixa tensió, les subestacions i el subministrament".

Al PSC, MAT sí

Les reaacions dels socis del tripartit sorgeixen després de les delcaracions del president de la Generalitat dimecres al Parlament de Catalunya. Durant la sessió, José Montilla, va assegurar que si la conflictiva línia de molt alta tensió (MAT) estigués operativa a les comarques gironines, els problemes de subministrament elèctric que hi està havent a la província de Girona serien menors. "La MAT que s'està construint no és l'única solució als problemes viscuts però sense ella els problemes han estat més grans".

D'aquesta manera, Montilla va defensar davant el Parlament la necessitat d'aquesta línia elèctrica que té l'oposició dels seus socis de Govern, ERC i ICV-EUiA. El president va defensar l'actuació del Govern amb el temporal davant de les crítiques de l'oposició. En aquest sentit va garantir que "No hi ha hagut ni desídia ni falta de dedicació".