La situació de Rupià i Foixà, però, és el comú denominador del que passa a altres petits municipis de la comarca. A Verges, la llum va arribar a les sis del matí amb l'ajuda d'un generador que portava el corrent elèctric a tres transformadors. Un 75% dels usuaris del nucli urbà tenien electricitat, però quedaven alguns sectors que no, com és el cas de la urbanització Padró i tota la zona on hi ha la benzinera. "S'ha intentat donar el màxim de llum al màxim de gent", explicava l'alcaldessa, Marta Payeró, que recordava que "la tensió no és la normal i, per tant, no funciona del tot bé".

A Ullà , la llum va arribar al matí al barri de la Roqueta, on resideixen unes 600 persones, majoritàriament persones grans i immigrants, que representen la meitat del poble. La seva situació era tan precària -moltes famílies tenen mainada petita- que fins i tot s'havia previst una manifestació dels veïns a la una del migdia. Aquest barri era l'únic que quedava sense llum. L'altre, ja havia quedat cobert des de dimecres.

A Albons, on hi viuen 600 ?habitants, el pitjor ja havia passat. Des de dimecres ja tenien electricitat. No han necessitat generadors. "La llum ha arribat per sí sola", explica el regidor i exalcalde Pere Colomer.

La Maria del Carme Rodríguez té 95 anys i viu a Rupià. Porta quatre dies sense llum, i només es mou de la cuina al menjador de casa seva. La família li ha instal·lat el llit al costat de la llar de foc. Quan no s'està al costat de les brases, no es mou de la cuina. Li mantenen el forn de la cuina de gas encès i obert, perquè l'escalfor que en surt la revifi un xic. "Només espero que arribi la llum", comenta.

Precisament, ahir al matí uns operaris instal·laven un generador al poble. Rupià, com altres petits municipis del Baix Empordà, van començar a recuperar -si es pot dir així- la normalitat. A molts, com a Verges, Ullà i Foixà, la llum hi va tornat, però amb generadors.

La Maria del Carme Rodríguez, però, no va poder sortir al carrer per veure el generador. Té 95 anys i, des de fa quatre dies, no es mou de casa seva. "He patit molta fred; m'havia de posar cinc jerseis i mitges de llana", explica. Asseguda a la cuina, amb el caminador al costat, s'escalfa amb l'escalfor que surt del forn de gas.

A més de l'avaria elèctrica, a casa seva també han hagut de suportar la manca d'aigua. Durant un dia i mig, l'aixeta no ha rajat. "No m'he pogut dutxar, i he tremolat molt: les cames em feien taca-taca, i ara només espero que arribi la llum com l'aire que respiro", relata.

A casa seva, la família li ha traslladat el llit al costat de la llar de foc. Així, al costat de les brases, també es pot revifar un xic durant la nit. La seva néta, Anaïs Mestre, de 26 anys, critica que han viscut aquests dies "amb molta preocupació, sobretot perquè vivim amb una persona gran". No s'està de criticar la manca d'informació. "No hem rebut res, ningú ens ha informat i estem indignats", explica l'Anaïs.

A més d'empescar-se-les com han pogut, per conservar el menjar no hi ha hagut més opció que enterrar-lo sota la neu del jardí. A més, la família també ha posat neu als calaixos de la nevera, per evitar que allò que estava obert se'ls fes malbé. "I per cuinar, quan no teníem aigua, foníem la neu del jardí", concreta l'Anaïs.

La llum arriba, però, ho fa amb comptagotes, perquè no tots els sectors dels pobles en podran disposar. Ho fa mitjançant generadors, que emeten un 'zuuum-zuuum' monòton i que s'instal·len en places i carrers dels pobles.

A Foixà, l'electricitat va tornar a les quatre de la matinada de dijous a divendres. En aquest petit poble, els veïns intentaven tornar a recuperar la normalitat. La Pilar Peix, que té una botiga de queviures, era el primer dia que va poder tornar a encendre la bàscula elèctrica. Fins ara, passava com podia, amb l'ajuda d'una balança de cuina i espelmes.

"La gent em venia a buscar el pa, cuit amb forn de llenya, des de llocs com la Bisbal o Torroella de Montgrí", explica. "Ha estat un desastre, he hagut de llençar iogurts i embotits, com ara llonganisses, perquè tot se m'ha fet malbé; les vitrines no funcionaven i, tot i que fes fred, són massa dies i el menjar no m'ha aguantat", relata.

Uns metres més enllà de la botiga, el generador que es va instal·lar al poble emet el seu so característic. Els veïns malden el temps que ha trigat a arribar.