El seu és un ofici en perill d'extinció i menys habitual és encara que l'exerceixi una dona. Ella, però, sembla entossudida a portar la contrària al món. Es diu Cassandra i es dedica a pasturar un ramat de 250 cabres; "això abans de la nevada perquè ara ja no sé quantes me'n deuen quedar de vives" lamenta aquesta cordovesa establerta a Catalunya des que tenia 14 anys. Ni la seva corpulència ni el pòsit que deixen les hores de soletat a la muntanya pasturant el ramat eviten que li caiguin les llàgrimes quan explica que "se m'ha mort molt bestiar. Això és una pena molt gran, una ruïna" i demana a crits "que vingui qui sigui a ajudar-nos si us plau". Viu en una barraca en una zona boscosa entre Palamós i Mont-ras i diu que només l'ajuda dels veïns l'ha tret de l'aïllament total en què està. "Sense telèfon ni llum i amb el camí totalment tallat pels arbres caiguts".

Maria Pilar

?mont-ras

On són els ecologistes? Aquí no ha vingut ningú a ajudar-nos"

Té una finca prop del lloc on viu la pastora i diu que aquests dies els ha passat amb l'ai al cor perquè "nosaltres només hi venim els caps de setmana però ella viu aquí dalt sola i no sabíem com estava". Explica que han trucat insistentment a la companyia elèctrica des de dimarts i tot just ahir -referint-se a dijous- van aparèixer els primers tècnics dient "que a ells no els havia avisat ningú i que venien per iniciativa pròpia". La dona explica que "som conscients que l'Ajuntament ha fet el que ha pogut i que aquí estem aïllats del poble però jo a qui posaria una denúncia és a Fecsa".

Servando

?mont-ras

Aquí tenim feina per estona. Sort que no ha pres mal ningú"

Aquest confiter jubilat té una parcel·la a tocar el Torrent Bo i ha vist com l'estable on tenia el cavall ha quedat fet miques per un pi que li ha caigut a sobre. Havia estat previsor i havia portat l'animal a l'hípica de Vall-llobrega. Mentre la seva dona esquinça les branques d'algun de les desenes de pins que ha abatut el temporal ell admet que aquí tenim feina per estona". La destrossa que ha patit és severa però no se'l veu gaire preocupat; "almenys no ha pres mal ningú".

Mauro

?campllong

Ens han dit que ens busquem la vida perquè no tindrem llum durant molt de temps"

El temporal ha passat però a casa seva cada dia hi fa més fred. Regenta un restaurant a la carretera de Campllong a Cassà i té, a una cinquantena de metres del mas que els serveix de residència i de negoci, dues torres abatudes com si fossin de plastilina. No sap com fer's-ho per fer entrar en calor la seva criatura de 18 mesos. La cuina del restaurant presenta una imatge pròpia de vacances, amb totes les neveres buides; "se'ns ha fet malbé tot. Vam buscar generadors però ens van arribar a demanar 5.000 euros". Explica que "l'alcalde ha estat molt sincer i ha dit que ens espavilem com puguem".

Joan Carles

?llagostera

Els municipals ens diuen que tindrem generador però un regidor m'ha dit que no me'ls cregui"

La urbanització Els Escuts seguia ahir sense llum "igual que mig Llagostera" diu Joan Carles. Els cables pengen arran de carrer fruit de la incapacitat de les torres esqueixades per aguantar-los. Els veïns es queixen de falta d'informació i demanen una solució ràpida.

Xavi

?peratallada

El generador ens ha salvat"

Aquest veí té un restaurant a Peratallada i explica que ha perdut el gènere fresc però el congelat no. No ho ha tingut fàcil; "vaig haver d'anar a Barcelona a buscar un generador".