E

ls lladres de metall són esmunyedissos, però el seu pesat botí deixa moltes pistes. Ara, "no són tontos i saben com vendre'l", explica Sònia Quintana. Juntamemt amb el seu pare, Jaume Quintana, regenten un negoci de compravenda de ferralla a la Cellera de Ter. En Jaume s'hi ha dedicat tota la vida, recollint ferralla amb una furgoneta i anant-la a vendre a fundicions, però des de fa quatre mesos compten amb unes instal·lacions que els permeten processar tones de material. Ahir, els Mossos d'Esquadra els feien la visita de rigor. Els toca cada setmana, igual que a la resta de deixalleries que operen a multitud de municipis catalans.

Sònia, que s'encarrega de l'administració del negoci, explica que el qui els porta material és normalment un lampista, algú que ha fet obres a casa o un empresari que tanca l'activitat. Els prenen el número de DNI i la matrícula del vehicle on transporten la ferralla i se'ls entrega una factura. "La gent no ve amb grans quantitats però és que els lladres no són tontos: abans de vendre el fil de coure robat el trossegen i el van a vendre a diferents llocs", explica la dona.

En el temps que porten operant, els Mossos no els han trobat mai material d'origen obscur. I, alhora, ells sí que han estat víctimes de petits robatoris ja que, fins fa poc, no tenien permís per aixecar una tanca perimetral i els pispes els entraven per darrere. Alguns matins s'han trobat que els havien desaparegut petites peces del pati posterior del recinte.

No tenen l'obligació de demanar l'origen del material "però jo material d'obra no en compraré a ningú i bobines de coure, tampoc", explica en Jaume. Sí que tenen però l'obligació d'avisar la policia i donar informació sobre venedors sospitosos en cas que es trobin alguna cosa estranya. Si ho compren i s'acaba demostrant que és material robat, hauran perdut els diners.

Cada setmana, els Mossos els demanaran les factures emeses per comprovar què han comprat, i revisaran les instal·lacions per veure si hi troben efectes sospitosos. No va ser el cas ahir a la Cellera, però sí que ho ha estat a altres deixalleries. En un negoci de Siurana, els Mossos hi van trobar bobines amb el logotip d'una empresa de telefonia. El seu propietari sempre s'ha defensat de les acusacions assegurant que ell compra a qui li porta coses, però que de cap manera encarrega que les robin. Està imputat per receptació.

Però a les deixalleries a vegades s'hi troben tresors i la bona fe dels compradors permet recuperar-los. És el cas de la campana que l'hivern passat van robar a Quart i es va recuperar en una empresa de compra i venda de Sils. El Bisbat va tenir una alegria. Els amos del negoci, que ja l'havien pagada, no van quedar tan contents.