Tràgic pont del Pilar a les carreteres; set persones han perdut la vida en aquests quatre dies. Feia cinc anys que es podia donar la bona notícia, any rere any, d'un descens de l'accidentalitat amb conseqüències mortals i, de cop i volta, les estadístiques s'han fet miques i davant de la tragèdia de la mort sembla ben bé que no serveixin de res.

Cada un d'aquests accidents mortals, com qualsevol altre, respon a circumstàncies diferents, moltes de les quals potser no coneixerem mai del tot. En tot cas la majoria dels que s'han produït aquests dies han estat xocs frontals o sortides de la via, i per tant causats per la pèrdua de control del vehicle. Evidentment tots ells s'han contextualitzat en la difícil climatologia que hem tingut i també en l'obligació d'accentuar la prudència en aquestes circumstàncies.

Sovint recriminem als responsables de trànsit que no estiguin a l'alçada de les seves responsabilitats i denunciem els casos en què la senyalització és deficient; i si es mantenen alguns punts negres, exigim als que s'encarreguen del disseny i l'estat de les carreteres que en millorin el traçat i que garanteixin un manteniment adequat. Però res de tot això és tan important per salvar vides com l'actuació responsable de tots els que ens posem al darrere d'un volant.

Malauradament mai podrem evitar totalment els accidents, però això no ens pot fer defallir de l'objectiu de reduir-los tant es pugui i de minimitzar les seves conseqüències. No sembla lògic que el que ens faci reaccionar sigui perdre uns quants punts quan veritablement ho podem perdre, o fer perdre, tot.