Més d'un miler d'esportistes disminuïts psíquics van participar fa poc a Figueres en el míting que commemorava el desè aniversari dels Jocs Special Olimpics que van tenir-hi lloc l'any 2000. Josep Pijoan presideix des de fa dos anys Special Olimpics Catalunya

Se sent més important que Jacques Rogge?

Al contrari. Presidir els Special Olimpics vol dir preocupacions, vol dir moltes obligacions. Diàriament practiquen esport a Catalunya uns 4.000 specials.

Els Special són l'últim reducte on realment l'important és participar?

Sí, perquè l'esperit olímpic original es compleix al peu de la lletra, som amateurs i l'únic que importa és participar. Per això tots els esportistes reben medalla, per premiar el seu esforç, la seva entrega, la seva voluntat de superació.

Continuant les comparacions amb els JJOO, als Special no semblen importar gaire banderes i nacions.

He, he, som apàtrides, com aquell qui diu. En formem part 178 països, però som Special Olimpics i ja està. Res més.

Seria millor l'esport sense banderes?

Només li diré que quan se celebren els Special Olimpic escala mundial es desfila sense banderes. I allà desfilen, per exemple, Israel i Palestina, sense cap problema... i sense bandera.

"Deixeu-me guanyar, però si no ho aconsegueixo, deixeu-me ser valent en l'intent". El jurament dels Special Olimpics diu molt, no?

Potser molts esportistes professionals en podrien prendre exemple. En un món tan competitiu en tots els àmbits, seria bo esperar només el goig de fer bé les coses.

L'esport els ajuda inclús més enllà de les millores físiques?

Fer esport és una forma d'integració a la societat. Per aquest motiu intentem que en algunes disciplines participin en equip persones discapacitades i no discapacitades.

Els voluntaris dels Special són també especials?

Ser voluntari avui, quan els diners tenen tanta importància, demostra ser especial. Al campionat mundial que es fa el 2011 a Grècia hi haurà 30.000 voluntaris durant 15 dies, sense cobrar i invertint-hi les vacances.

Quants pares ha vist plorar?

Molts. I jo també he plorat. Encara vaig fer-ho quests dies a Figueres. Val la pena esforçar-s'hi pel goig de veure aquests esportistes.

Què tenen en la mirada després de competir?

En general satisfacció per haver fet una cosa extraordinària. Per desgràcia després ja els vindrà la rutina de cada dia, però de moment han participat en un fet excepcional.

Al film The Ringer, un home es fa passar per disminuït psíquic per fer trampa als Special. Ha pasat mai?

Als Paralímpics ha passat, però als Special no. El que sí passa és que hi ha països que posen el llistó molt alt, i d'altres molt baix. Vaig veure un partit de futbol a Dublín i quedaves meravellat, semblaven juveninls del Barça.

Cap membre de la família reial, tan esportista, ve als Special?

Quan se celebren a Espanya sol venir la infanta Elena.