El secret de sumari sobre les obres del dic est del Port de Barcelona es va aixecar al setmana pasada i aquesta causa està en l'origen de la que ara s'està investigant. Els fets es remunten al 5 de setembre de 2001, quan l'Autoritat Portuària de Barcelona va adjudicar a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Dique Este, formada per FCC, Construccions Rubau, Ferrovial-Agroman i Copisa, el projecte d'ampliació del dic. El projecte es va licitar per més de 165 milions d'euros, 83 dels quals es van finançar amb fons de cohesió europeus, i dos anys després es va ampliar fins a 197 milions.

Segons la denúncia de Fiscalia, presentada el juny de 2010 i admitida a tràmit el 20 de juliol pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona, el fiscal sospita que mai van existir 850.000 tones de pedra (valorades en 7.400.000 euros) subministrades pel contractista Coterras a la UTE, d'un total d'11,6 milions de tones. La Fiscalia sosté que la trama podria haver comès un delicte de malversació de fons públics, ja que la UTE va facturar fins a 11 milions d'euros per aquesta pedra, presumptament inexistent, a l'autoritat portuària.

A més de la denúncia penal, al setembre, l'Autoritat Portuària de Barcelona va presentar una demanda civil contra al UTE per un presumpte frau de 40,7 milions d'euros a les obres de perllongació del dic est del port.