Vivim en la societat de la indiferència i probablement per aquesta raó ens sorprenem tant quan veiem que hi ha gent que surt al carrer per expressar sentiments d'indignació, encara que aquests siguin borrosos o s'expressin només per seguir una determinada moda intel·lectual. Sempre és millor la indignació que la indiferència, perquè la primera ens fa moure i la segona ens manté asseguts indolentment al sofà de casa.

Una societat democràtica no pot viure en la indiferència, s'ha de moure constantment i, sobretot, ha de saber insuflar l'esperit que la fonamenta fins al darrer racó del seu cos. La democràcia ha de fluir per les venes de la societat, ni que únicament alimenti el seu cervell polític, la democràcia s'ha de deixar sentir en els centres formatius, en els hospitals i en les empreses, en l'àmbit públic però també en el privat.

Però fer-ho no és fàcil, no n'hi ha prou en sortir al carrer i cridar consignes, s'ha de saber exactament el que es vol i s'ha de tenir molt clar el moment i l'oportunitat per saber a qui aprofiten realment les inèrcies que es produeixen. Hem de tenir clar que l'esperit que ha d'alimentar qualsevol moviment d'indignació ciutadana, ha de partir bàsicament d'un anhel de progrés. La raça humana, en el seu conjunt, només pot avançar si es va reformant constantment.

Aquest esperit de reforma, en un món que canvia molt més ràpidament del que les revolucions del segle passat podien preveure, és el que ens ha d'il·luminar per seguir endavant i els partits d'esquerra -que també s'han de reformar ells mateixos- han de liderar aquest camí inesgotable cap el futur. Jean Daniel, intel·lectual francès que es definia fa poc com a "reformista radical", deia que "La saviesa consisteix ara en no separar mai els conceptes de llibertat i d'igualtat. La primera sense la segona condueix a la jungla de les competicions. La igualtat sense llibertat porta a la uniformitat i a la tirania. Tampoc s'hauria de separar mai la preocupació per la creació de riqueses de la preocupació pel seu repartiment. L'home continua sent la meta de tota creació".